Ez nem csak a lufi leeresztése volt

Vágólapra másolva!
Az Amerikából kiindult pénzügyi válság még nem ért véget, a kínai és az indiai tőzsdék közelmúltbeli összeomlása pedig nem csak egy "lufi leeresztése" volt, ez egyben előrejelzi a reálgazdaság jövőbeli teljesítményét is - véli Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője.
Vágólapra másolva!

Az elemző kedden sajtótájékoztatón ismertette: bár március közepe óta arról hallani, hogy a legnagyobb krízisen, veszteségeken és leírásokon már túl van a pénzügyi világ, de a legnagyobb amerikai befektetési házak még mindig óriási kockázatot futnak.

A krízisveszély addig nem múlik el, amíg Amerikában csökkennek az ingatlanárak, ez ugyanis kihat minden ingatlanhoz kötődő befektetés és hitel értékére, továbbá az amerikai lakosság vagyoni helyzetére és ezáltal a megtakarítási és fogyasztási döntéseire is.

A szakértő szerint az ázsiai országok növekedésében is lassulás következik be, legkésőbb 2008 végére, 2009 elejére, így a várható megtorpanás miatt rövid távon a feltörekvő piacok sem nyújtanak elégséges támaszt.

Sarkadi Szabó Kornél úgy véli, hogy az áru- és olajpiacon szintén egy "lufi" alakult ki az ázsiai növekedés fűtötte felhevült keresleti várakozások miatt, és csak idő kérdése, hogy az irracionális ideák mikor térnek vissza földközelbe, azaz mikor következik be egy nyersanyagár zuhanás.

Puskás Tamás, a Cashline vezérigazgatója szerint a globális pénz- és tőkepiaci események felértékelik a befektetési tanácsadói szerepet. A befektetők minden piaci helyzetben nyereséget várnak el, ehhez pedig a pénzügyi elemzőknek és tanácsadóknak a kockázatokat is jól kell tudni felmérniük amellett, hogy az elérhető hozamokra koncentrálnak. A Cashline ezért a stratégiájában a vagyonkezelésre és a prémium tanácsadásra helyezi a hangsúlyt.

Kovács Szilárd, az indulóban lévő vagyonkezelési üzletág vezetője elmondta, hogy alternatív termékekre, elsősorban devizákra és árupiaci termékekre koncentrálnak. A vagyonkezelésben abszolút hozam elérésére törekednek, azaz a befektetett tőkéhez képest tényleges növekedést kívánnak biztosítani. Egyelőre az 50 millió forintnál nagyobb befektetéssel rendelkező magánügyfeleket célozzák meg, de később az intézményi körből is szeretnének ügyfeleket megnyerni.

Kaló Dénes kereskedési igazgató elmondta, hogy a Cashline tavaly novemberben elindult új szolgáltatásai beváltak, hiszen a brókercég bevételei 60 százalékkal nőttek az idén az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest. A mintegy ezer, főleg magánbefektető ügyféllel rendelkező társaság a tőzsdei forgalmát tekintve az idén a harmadik-negyedik helyen áll a brókercégek havi forgalmi listáján, míg 2007-ben az ötödik legnagyobb forgalmazó volt.