A recesszió szélén a balti kistigrisek

Vágólapra másolva!
Észtország és Lettország gazdasága az idei év első negyedében már-már zsugorodott, így talán recesszióra is számítani lehet ezen balti államokban. Litvánia egyelőre jobb helyzetben van.
Vágólapra másolva!

A balti térség "kistigriseinek" gazdasága az elmúlt években túlfűtötté vált, hazai össztermékük az átlag felett növekedett, és most a jelek szerint még egy lassú "landolásra" sem számíthatnak - állapította meg az egyik vezető nyugati nemzetközi makrogazdasági elemzőközpont, a Capital Economics.

Az elemzéseket végző központ a jövőre nézve a korábbinál jóval szerényebb fejlődést, sőt visszaesést jósol az észt és a lett gazdaságnak: erre az évre utóbbinak 1,5 százalékos, Észtországnak 2,5 százalékos GDP-csökkenést.

A prognózis szerint 2009-re a visszaesés megáll, de a két ország növekedése legfeljebb félszázalékos lehet. Litvánia gazdasága a Capital Economics szerint még 4 százalékkal növekedhet az idén, de márciusban a központ még 6 százalékot jósolt.

Mostanra az infláció is felgyorsult a két nehéz helyzetbe került balti államban. Erre az évre a Capital Economics 11 százalékot vár Észtországban, és 17,5 százalékot Lettországban. Litvániában 12,5 százalékos inflációt valószínűsít az elemzőcég.