A Gazprom partraszáll az USA-ban

Vágólapra másolva!
Első amerikai akvizícióját fontolgatja a Gazprom, mondta a keddi Financial Timesnak az orosz földgázipari csoport kereskedelmi részlegének vezetője. A lap "politikailag robbanásveszélyesnek" nevezte az eseményt.
Vágólapra másolva!

Vitalij Vasziljev, a Gazprom Marketing & Trading vezérigazgatója szerint a vállalat "organikus" módon is növelheti jelenlétét az Egyesült Államokban, vagy valamely partnercéggel építhet ki hálózatot, a harmadik lehetőség pedig a felvásárlás. Vasziljev szerint remélhető, hogy a döntés még az idén megszületik.

A londoni gazdasági napilap szerint azonban ellentmondásosnak bizonyulhat, ha a többségi orosz állami tulajdonban lévő Gazprom egy amerikai energiaipari cég átvétele mellett döntene, mert ez aggodalmakat keltene az amerikai törvényhozásban.

A Financial Times szerint amerikai energiaipari vállalat külföldi akvizíciója "politikailag robbanásveszélyes" ügy. Ennek példája volt, amikor 2005-ben a kínai CNOOC olajcég sikertelenül próbálkozott a kaliforniai Unocal vállalat csaknem 20 milliárd dolláros felvásárlásával, "felzúdulást" keltve a kongresszusban.

A Gazpromnak azonban valószínűleg enyhébb szigorral kellene szembenéznie, mivel úgy tűnik, hogy csak kisebb hídfőállást akar kiépíteni az amerikai piacon, és terveiben nem szerepel valamely nagy amerikai olajkitermelő cég felvásárlása, áll a keddi Financial Timesban.

A Gazpromnak 8 százalékos részesedése van a brit nagybani földgázpiacon, ahol kisebb értékű felvásárlásokat hajtott végre, és hasonló modellt tervez amerikai terjeszkedésére is.

Nem hivatalos értesülések szerint a brit kormány két éve, az ellátási biztonságra hivatkozva fontolóra vette még a vállalategyesülési szabályozás módosítását is, miután annak idején híre ment, hogy a Gazprom érdeklődik a legnagyobb brit nagybani gázellátó, a Centrica iránt.