Jól jön a támogatás a mezőgazdaságnak

Vágólapra másolva!
Mintegy 20 milliárd forintra rúg az eddig kifizetett EMVA-támogatások összege - tájékoztatta az MTI-t Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke hétfőn.
Vágólapra másolva!

Emlékeztetett rá: 2007-től a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT), valamint az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében nyújtott támogatások helyébe az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott támogatások léptek.

Hat támogatási jogcím tekintetében már tavaly megjelentek a felhívások, és le is zárult a kérelmek benyújtásának határideje.

A legtöbb, 4773 kérelem a növénytermesztésben, kertészetben és állattenyésztésben alkalmazott - önálló építéssel nem járó - gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtható támogatásra érkezett. Az ezekre jóváhagyott 42,2 milliárd forint támogatásból mintegy 19 milliárd forintot már át is utalt a kedvezményezetteknek az MVH.

Az állattartó telepek korszerűsítéséhez - beleértve a trágyakezelést is - összesen 2241 támogatási kérelmet nyújtottak be. Finanszírozásukra eddig együttesen mintegy 221 milliárd forint támogatást ítélt oda a hivatal. A kifizetési kérelmek feldolgozása jelenleg is folyik.

A mezőgazdasági energiafelhasználás megújuló energiaforrásokból történő előállításhoz 12 igénylést küldtek be, a már jóváhagyott támogatások összege 61 millió forint, a kifizetéseket most készítik elő.

Az idén meghirdetett támogatási lehetőségek közül a legnagyobb érdeklődés a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzése iránt volt, 1835 kérelmet nyújtottak be.

A kertészeti, illetve a növénytermesztési létesítményeinek korszerűsítése meghirdetett jogcímen eddig 141 kérelmet regisztrált az MVH. Az öntözés-melioráció-vízgazdálkodási támogatásra 54, ugyanakkor a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások - kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére 676 kérelem érkezett. Utóbbi a hátrányos helyzetű kistelepüléseken és tanyákon élők életfeltételein kíván javítani azzal, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújt új gépjármű beszerzésére.

Az élelmiszeripar fejlesztését célzó "Mezőgazdasági termékek értéknövelése" támogatási jogcímen igényelhető támogatási kérelmek beküldési határideje csak június közepén zárul le.