Ausztriában terjeszkedne az Aeroflot

Vágólapra másolva!
Az Aeroflot orosz állami légitársaság vezérigazgatója a hétvégén megerősítette: szeretnének részesedést szerezni az osztrák AUA légitársaságban, melynek 42,7 százalékos részét esetleg eladná az azt birtokló ÖIAG osztrák állami holdingvállalat.
Vágólapra másolva!

Az AUA vezetősége már vizsgálja, mely megoldás lenne a legjobb a társaság számára, melyek között csak az egyik lehetőség egy stratégiai partnernek adni az említett tőkerészesedést. Ezen partnerek között felmerül a Lufthansa német légitársaság neve, mint a legesélyesebbé, de az AUA-ért a sajtóhírek szerint versenyezne az Air France-KLM és arab emirátusok légiközlekedési cége, az Emirates Airlines is.

Az AUA felügyelő bizottsága hétfőn arról tárgyal, hogy hivatalosan megbízást adnak egy tanácsadó cégnek, amely a következő két hónapban áttekinti az AUA előtt álló lehetőségeket a társaság jövőjét illetően.

Az osztrák kancellár szerint az Austrian Airlines (AUA) légitársaságnak nemzeti tulajdonban kell maradnia. Alfred Gusenbauer még májusban újságíróknak kijelentette, kormány továbbra is abból indul ki, hogy az AUA osztrák vállalat marad. Egyszersmind rosszallotta, hogy a légitársaság jövőjével kapcsolatos elképzelésekről és külföldi partnerkeresésekről a nyilvánosság előtt zajlik a vita.

A légitársaság vezérigazgatója, Alfred Ötsch a Der Standardnak nem zárta ki a lehetőséget: a magas üzemanyagárak és az éles iparági verseny fényében a légitársaság nyitott egy esetleges többségi felvásárlás alanyává válni.

A légitársaság, amely jelenleg 42 százalékban állami tulajdonban van, az első negyedben 60 millió euró nettó veszteséget termelt.