Visszaesett az építőipar

Vágólapra másolva!
Az idei stagnálás után 2009-ben várható némi fellendülés a hazai építőiparban - közölte Tolnay Tibor, a Magyar Építő Rt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara építési kollégiumának vezetője pénteken Szegeden, egy szakmai nemzetközi konferencián.
Vágólapra másolva!

A magyar építőipar teljesítménye a 2006-os 1,6 százalékos csökkenést követően, tavaly 14,5 százalékkal esett vissza - mondta Tolnay Tibor.

Ismertette: az ágazat árbevétel arányos nyeresége csupán 1-2 százalék, a csőd- és felszámolási eljárások száma pedig rekordot döntött. Hozzátette: az építési árnövekedés tavaly 6,3 százalék volt, ami az energiahordozók jelentős drágulása ellenére sem érte el az infláció mértékét.

Elmondta, hogy a konvergenciaprogram következtében csökkentek az állami és önkormányzati beruházások, s a jogi-gazdasági környezet sem kedvez a vállalkozásoknak. A bürokrácia óriási mértékű, egy beruházáshoz legalább 30, egy útépítéshez esetenként több mint 50 különféle engedélyt kell beszerezni - fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A fordított ÁFA bevezetése is számtalan kérdést vetett fel, s a vállalkozások helyzetét tovább nehezíti, hogy az adóhatóság az ország egyes régióiban azonos kérdésekben más-más álláspontot képvisel - mondta az elnök-vezérigazgató.

Tolnay Tibor szerint a szektor helyzetét jól jellemzi, hogy a vállalkozások száma mintegy 80 ezer, az átlagos foglalkoztatotti létszám csupán három fő, a havi bruttó átlagbér pedig 133 ezer forint.

A közbeszerzési eljárások során szinte az egyetlen értékelési szempont az ár lett. Ez azonban azt a veszélyt rejti magában, hogy az irreálisan alacsony vállalási árak következtében a nem megfelelő minőségben elkészült beruházásoknál akár a teljes uniós támogatást vissza kell majd fizetni - hangsúlyozta a szakember.

Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára elmondta: az Országgyűlés előreláthatólag hétfőn elfogadja a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások elősegítéséről szóló törvénycsomagot.

A hét törvényt módosító csomag többek között megkönnyíti az építési telkek alakítását, egyszerűsíti a helyi építészeti szabályzat, szabályozási terv módosítását, rögzíti a településrendezési tervre, építészeti, műszaki tervre vonatkozó szerződések tartalmi elemeit, valamint pontosítja az építésügyi hatósági jogköröket. Egyszerűbbé válik az elvi építési engedély kiadása, a szakhatósági és jogorvoslati eljárás, bizonyos engedélyek kiadásának határideje pedig hatvanról tizenöt napra csökken - mondta a szakállamtitkár.