Tömeges boltbezárások Ausztriában

Vágólapra másolva!
Tavaly több mint ezer, többnyire kisebb üzlet zárt be végleg Ausztriában, ezzel 52 690-re esett a kiskereskedelmi üzemegységek száma - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) megbízásából készített felmérés a koncentráció egyértelmű előrehaladását állapította meg: egyrészt terjednek a bevásárlóközpontok, amelyek folyamatosan szorítanak ki kisebb boltokat a piacról, a talpon maradó apróbb üzletek pedig egyre nagyobb számban csatlakoznak már működő hálózatokhoz.

A kis boltok bezárását a bevásárlóközpontoknak kedvező túl liberális szabályozás segíti elő - kommentálta a számokat Erich Lemler, a WKO szövetségi kereskedelmi részlegének vezetője. Lemler szerint a hatóságok túl sok nagy központ építésére adnak engedélyt, amelyek aztán olcsó bérleti díjjal és egyéb kedvezményekkel csalogatják magukhoz a nagy kereskedelmi cégeket. Ez a tendencia a kis boltok ellehetetlenülése mellett a lakosság helyi ellátottságának színvonalát is rontja - állítja a WKO munkatársa.

A Regioplan tanácsadó cég a WKO-val szemben nem tekinti másnak a bezárási hullámot, mint egyszerű tisztulási folyamatnak. A cég szerint ezért nem lehet az engedélyező helyhatóságokat hibáztatni, mert a kisebb kereskedők talpon maradását vagy eltűnését a fogyasztó dönti el. Szerintük a kisebb üzletek további szakosodással, tanácsadással és egymás közötti fúzióval tudnak fennmaradni, esetenként pedig máshová kell költözniük - olvasható a Világgazdaságban.