Vágólapra másolva!
Magyarországon egyelőre jók a dinnyepiaci terméskilátások, ám a termelők komolyan félnek a kánikulától. A jó idő miatt egy-két héten belül már piacra kerül a hazai termesztésű sárgadinnye, huszadika körül pedig a görögdinnye is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A hazai fóliás termesztésű sárgadinnye termelői ára kilónként háromszáz forintról indulhat - mondja Pörmeki János, a Mórakert Szövetkezet logisztikai igazgatója. A szövetkezetnek 20 hektáron termelnek fóliás és mintegy 45-50 hektáron szabadföldi sárgadinnyét, amit főleg belföldi áruházláncoknak értékesítenek. Az idén kísérletképpen lesz árusító pontjuk a Budapesti Nagybani Piacon is. Az igazgató szerint a kedvező időjárás miatt jó termés ígérkezik, bár a meleg miatt valószínűleg összeérik a fóliás és a szabadföldi termény - előbbiből 1200 tonnás, utóbbiból kétezer tonnás termést várnak. Kedvezőek a görögdinnyeterméssel kapcsolatos várakozások is, 10-13 ezer tonnát remélnek a környékbeli termelők és hosszabb szezont - tavaly a kánikula miatt hamar felsült a dinnye, alig egy hónapos volt a szezon.

Emiatt kevésbé derűlátó az idei szezonnal kapcsolatban Simonka György, a dél-békési termelőket tömörítő Magyar Termés TÉSZ Kft. ügyvezetője is. A tész (termékértékesítő szövetkezet) 408 tagjából 350-en foglalkoznak dinnyével, akik tavaly a kánikula miatt kénytelenek voltak főleg szabadpiacon értékesíteni az árujukat, és veszteséggel zárták az évet. Bár egyelőre még jók a terméskilátások - görögdinnyéből 40 ezer tonnát várnak -, újra kánikulát jelez a meteorológia. A szakember szerint ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a legnagyobb dinnyefelvásárló tészként sincs esélyük betörni a magyar piacra, itt ugyanis nincs kereslet a minőségi árura, csak az számít az áruházláncoknak, hogy minél olcsóbb legyen a dinnye. A cég évek óta szinte kizárólag exportra termel: a Baltikumba, Skandináviába és Nyugat-Európába szállítanak csomagolt minőségi, mag nélküli vagy ökogazdálkodással termesztett dinnyét. Javítani kellene a piacszabályozási rendszert, mert e nélkül gyorsan vége lesz a magyar zöldségágazatnak - tette hozzá Simonka György.