Horvátország visszavonta a hústilalmat

Vágólapra másolva!
Horvátország néhány nappal az életbelépése után visszavonta azt az állategészségügyi rendelkezést, amelynek értelmében személyes használatra szánt élelmiszert sem lehetett bevinni a határokon, ezen kívül enyhítette a gyermekek szülők nélküli beutazásának feltételeit - tájékoztatta az MTI-t pénteken a Horvát Köztársaság Nagykövetsége.
Vágólapra másolva!

A budapesti diplomáciai képviselet az elmúlt napokban a magyar sajtóban napvilágot látott számos téves információ pontosítása érdekében adott tájékoztatást.

A nagykövetség közölte: a horvát kormány csütörtökön visszavonta azt az állategészségügyi rendelkezést, amelynek értelmében hús- és tejterméket még személyes használatra sem lehetett bevinni az országba. A június 1-jén bevezetett, az uniós jogharmonizációval indokolt szabályozást néhány nap után vonta vissza a horvát kormány, a turizmust érintő hátrányok miatt.

A budapesti horvát nagykövetség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi vámszabályok továbbra is érvényben vannak. Ennek értelmében tilos nyers húst, tejterméket, tojást, házi kolbászt és sonkát, növényi eredetű élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt és előre lefőzött húsételeket bevinni Horvátországba.

Téliszalámiból és hasonló tartós hústermékből, valamint kemény sajtból személyenként összesen egy kilogramm vihető át a határon. Más tartós élelmiszerből - például konzervekből, száraz tésztából, kenyérből -, továbbá italokból - például ásványvízből, üdítőből, sörből - csak személyenként 300 kuna (mintegy 10 ezer forint) értékben lehet vámmentesen bevinni, de kizárólag akkora mennyiséget, amennyi az ott tartózkodásra elegendő.

A tájékoztatás szerint 17 év felettiek vámmentesen vihetnek Horvátországba egy liter tömény szeszt, öt liter bort vagy likőrt, valamint egy karton cigarettát.