Bajnainak tetszik az OECD jelentése

Vágólapra másolva!
Az OECD tavaszi előjelzései megerősítették a magyar kormány prognózisait: az év második felétől elkezdenek megtérülni az elmúlt két év áldozatvállalásai, és a gazdaság növekedése visszatér a reális teljesítőképesség környékére.
Vágólapra másolva!

Az OECD - amely a világ legrangosabb közgazdasági elemző központjaként egyes régiókat és országokat érintően is készít előrejelzést - összességében lassulásra számít idén és jövőre a világgazdaságban: megmarad, de majdnem elfeleződik a gazdasági növekedés. Kelet-Európában is a globális és az európai konjunktúrának megfelelő lassulást jelez előre az OECD, amit Bajnai úgy értelmez: az eddig a reálistól elszakadt ütemben növekvő, száguldó gazdaságok visszatérnek reálisabb növekedési ütemre. Ez első helyen Szlovákiát, de a visegrádi négyek többi tagját is érinti.

Az egyetlen ország, amely most szembemegy az irányzattal, Magyarország: itt a növekedés ütemének gyorsulása várható az OECD szerint. Ez nagyjából, az irányzatot és a nagyságrendet illetően, megegyezik a kormány előrejelzéseivel - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a párizsi székhelyű nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves miniszteri értekezletét követően. Az OECD szerint Magyarországon a tavalyi, 1,3 százalékos GDP-többlet után az idén 2 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedés várható, a kormány pedig idén 2,4 százalékos, jövőre 3,5 százalékos növekedésre számít.

Ez azt jelenti Bajnai szerint, hogy az OECD elismeri: Magyarországon az áldozatok árán végrehajtott egyensúlyteremtés kezdi meghozni gyümölcsét. Már az idén, a második félévtől érzékelhető lesz a gyorsulás, amely jövőre is folytatódni fog. Az OECD azt jelzi, hogy a magyarországi gyorsuló növekedést elsősorban az export és az ehhez kapcsolódó beruházások fogják biztosítani. - Ez egészséges szerkezetet tükröz, amely a fenntartható növekedés felé mutat - emelte ki Bajnai.

A miniszter szerint Magyarországnak az nem kedvez, hogy Európában lassul a növekedés, hiszen ott vannak a legfontosabb exportpiacok, ennek ellenére gyorsulni fog a magyar gazdaság bővülése, és ezt erősítette meg az OECD is. - Az Európai Unió átlagához képest már jövőre 1,5-2 százalékponttal nagyobb növekedés várható, ami érzékelhető felzárkózás lesz - mutatott rá Bajnai.