Vágólapra másolva!
A France Telecom francia távközlési konszern  a TeliaSonera felvásárlása iránt érdeklődik, és erről kezdett tárgyalásokat a svéd-finn társasággal - jelentette be a francia konszern csütörtökön. A francia cég formális vételi ajánlatot még nem fogalmazott meg, de javaslatával a TeliaSonera igazgatótanácsához, illetve a cég két nagy részvényeséhez fordult.
Vágólapra másolva!

A vételi elképzelésben a svéd-finn társaság értékét 48,3 milliárd dollárra teszik, ami közel 40 százalékkal haladja meg a cég április 15-i záróárfolyamának értékét. A javaslat 52-48 százalékos arányban részvényenként 63 svéd koronás készpénz, illetve részvénycsere ajánlatról szól.

Az esetleges egyesülés révén a világ negyedik legnagyobb, 237 millió előfizetővel rendelkező távközlési konszernje jönne létre. Ezen előfizetők közül 168 millió a mobiltelefon szolgáltatás, 69 millió a vezetékes szolgáltatás előfizetője. A két társaság együttesen 21 országban tenne szert piacvezető pozícióra.

A TeliaSonera 2002-ban jött létre a svéd Telia és a Finn Sonera fúziójából. A svéd-finn cégcsoport erős pozíciókkal rendelkezik az észak-európai országokban, illetve Oroszországban és a Baltikumban, ahol a francia konszernnek még nincsenek komoly érdekeltségei. A francia konszern már áprilisban utalt vételi szándékára, az akkori bejelentés meglepte az elemzők többségét, mivel nincsenek meggyőződve a fuzionálás várt szinergia-hatásáról, stratégiai jelentőségéről.

A TeliaSonera szerdán 53,75 svéd koronán zárt, ezen az árfolyamon a cég piaci értéke 32 milliárd korona.

A két cég egymáshoz való közeledése az európai távközlési piac konszolidációs hullámába illeszkedik. A Telefonica SA (TEF) tavaly szerzett részesedést a Telecom Italia SpA-ban (TI) és a Deutsche Telekom 25 százalékos részesedés és irányítás megszerzésére törekszik a Hellenic Telecommunications Organization SA-ban.