Nőtt a Videoton árbevétele

Vágólapra másolva!
A Videoton Holding Zrt. 97 milliárd forint konszolidálatlan árbevételt ért el 2007-ben, ami 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A tavalyi adózás előtti eredménye mintegy 8,4 milliárd forint volt, ami 500 millió forinttal több a 2006. évinél - mondta Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az idén 103 milliárd forintos bevételt tervező Videoton három magánszemély tulajdonában van: Széles Gábor 47 százalékos, míg Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a két vezérigazgató 26,5-26,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Az idén fennállásának 70. évfordulóját ünneplő cég 15 éve van magántulajdonban, összesen 7800 alkalmazottat foglalkoztat, ezek közül 1400-at Bulgáriában. A holding a magyar ipar 8. legnagyobb foglalkoztatója, s egyebek mellett szórakoztató elektronikai, informatikai, autóipari, telekommunikációs termékeket és háztartási gépeket gyárt megrendelésre például a Bosch, a Suzuki, a Siemens, az Alstom, a HP, a Philips, az Electrolux és a Samsung cégnek.

A Videoton kaposvári gyára például 6 millió háztartási készterméket gyárt a Braunnak és a Philipsnek, s minden Európában gyártott autóban 6 darab, Videoton által előállított elektronika van. Ezen túlmenően a Videoton készíti a német lakossági vízmérők 50 százalékát, illetve minden negyedik angliai közlekedési lámpát és kereszteződés-vezérlő elektronikát.

A holding 24 cégből áll, összesen 11 telephelyen 600 ezer négyzetméter gyártóterülettel rendelkezik.

A holding Bulgáriában egy több mint 177 ezer négyzetméteres gyárral rendelkezik, ahol főként háztartási gépipari, ipari elektronika és autóipari termékeket gyártanak.

A holding bevételének 47 százaléka az autóiparból, 19 százaléka a háztartási gépiparból, 13 százaléka az ipari elektronikai termékek gyártásából, 6 százaléka a számítógép-, irodai alkalmazás, 5 százaléka a szórakoztató elektronika, 4 százaléka pedig a telekommunikáció területéről származik. A bevétel fennmaradó 4 százaléka az egyéb területről érkezik.

Többet akarnak befektetni, és van is miből

Lakatos Péter, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta: a következő időszakban befektetni is akar a holding, nemcsak a gyorsan fejlődő gyártási szolgáltatásokat fejleszteni.

Sinkó Ottó kifejtette: eddig nem volt olyan üzlet, amibe azért nem vágott bele a holding, mert nem volt hozzá pénze.

Hozzátette: a holdingnak nincs hitele, öt éve nettó betétes. Úgy vélte, konzervatív stratégia mellett akár 100 milliárd forint befektetés is reális, igaz ez az összeg már tartalmazna hitelt.

A holding egyebek mellett romániai és ukrajnai befektetésekben gondolkodik, de a tervek szerint vásárol a Videotonétól eltérő tevékenységet végző magyar vállalatot is.