Negyedével kisebb profit a biztosítóknál

Vágólapra másolva!
A biztosítótársaságok az idei első negyedévben a tavalyinál több mint 27 százalékkal kisebb adózás előtti profitot értek el - írja a Napi Gazdaság a PSZÁF legújabb adataira hivatkozva. A nagy vesztesek közt van az ING és a Posta Biztosító.
Vágólapra másolva!

A kedvezőtlen pénz- és tőkepiaci fejlemények nyomán rengeteg volt a lejáró állomány, a befektetéseket pedig a szokásosnál sokkal kevesebben újították meg. Az elérésre szóló életbiztosításnál a szolgáltatási kiadások majdnem ötven százalékkal nőttek, a unit linked esetében pedig 74 százalékot meghaladó volt ez a gyarapodás. Közben a nem életbiztosításoknál a kárkifizetés 6,2 százalékkal emelkedett.

A Magyar Biztosítók Szövetsége május végén megjelent jelentése és a felügyeleti számok összevetése alapján látható, hogy nem minden szereplő profitja olvadt hasonló mértékben. A legnagyobb vesztesnek az ING tűnik: díjbevétele mintegy ötödével csappant meg, miközben szolgáltatási kiadásai a - Mabisz adatai alapján számított - piaci átlagot meghaladó mértékben nőttek. A díjbevétel öt százalék körüli, illetve ezt meghaladó csökkenése még négy biztosítónál látszik - ezek közül a Dimenzió 25 százalék feletti és a Magyar Posta mintegy 15 százalékos díjvesztése emelkedik ki -, ezek részesedése azonban együttesen sem éri el a négy százalékot, szemben az ING tízszázalékos piaci súlyával.

A PSZÁF adatai alapján a kedvezőtlen körülmények ellenére az életbiztosításokra a társaságok harmadával több jutalékjellegű szerzési költséget fizettek ki az egy évvel korábbinál, és a befektetési költségek is majdnem ilyen mértékben ugrottak meg. A jutalék a nem életbiztosításoknál is nőtt, de ott csak tíz százalék a gyarapodás, miközben az egyéb szerzési kiadások csökkentek - írja a Napi Gazdaság.