Halasztanák a hústilalmat a horvátok

Vágólapra másolva!
Horvátország el akarja halasztani a turistákra vonatkozó hús- és tejtermékbeviteli tilalmat. A tilalom június elsején életbe lépett, összhangban az EU élelmiszer-biztonsági szabályaival. Ám a horvát mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint az EU egyetértését kérték a halasztáshoz.
Vágólapra másolva!

A minisztérium úgy értesült, hogy a tilalom elhalasztását pénteken hivatalosan jóváhagyják Brüsszelben. Írásos egyetértésük alapján el fogjuk halasztani a tilalmat", olvasható a horvát mezőgazdasági minisztérium közleményében.

A minisztérium nem adta okát a halasztási kérelemnek, de a horvát sajtóban a napokban cikkek jelentek meg arról, hogy az idegenforgalom csökkenése várható, ha érvényben marad a rendelkezés.

Az Európai Unió tagállamainak polgáraira nem vonatkozik az állategészségügyi tilalom, vagyis a tej- és hústermékek személyes fogyasztásra történő bevitelének korlátozása Horvátországba - tájékoztatta korábban csütörtökön az MTI-t a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.

Marin Skenderovic a horvát idegenforgalmi szervezet zágrábi vezetőjének hivatalos válaszát közölve elmondta: a június elsején életbe lépett szabályozás sem a magyar, sem más uniós polgárokra nem vonatkozik. Ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben lehet ilyesfajta termékeket az országba bevinni, egy már régebb óta érvényben lévő jogszabály szerint továbbra is csak a személyes napi fogyasztásra való élelmiszerrel utazhatnak a turisták.

A vasárnaptól érvényes tiltás szerint általában nem vihető be Horvátországba semmiféle hús- és tejtermék, ha arról nincs állategészségügyi igazolás. A horvát mezőgazdasági minisztérium az állategészségügyi körbe tartozó szabályok szigorítását korábban az uniós jogharmonizációval indokolta.