Nyugdíj: marad a svájci indexálás

Vágólapra másolva!
A kormány a mindenkori januári nyugdíjemelésnél a nettó bérnövekedést és a fogyasztói árindex tervezett növekedését fogja figyelembe venni - jelentette ki Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

"A kormány leteszi a garast a svájci indexálás mellett" - fogalmazott Korózs Lajos hozzátéve, hogy ameddig a kormánynak lehetősége van a nyugdíjak megállapítását befolyásolni, addig eszerint a módszer szerint teszi majd.

Elmondta: az 1997-es nyugdíjtörvényt követően vetődött fel, hogy a mindenkori januári nyugdíjemelés mértékét milyen módszer alapján állapítsák meg. Akkor konszenzus született abban: az úgynevezett svájci indexálási rendszer az, amely leginkább megfelel a kormány szándékának. Eszerint a nettó bérek növekedését és az inflációt 50-50 százalékban figyelembe véve állapítják meg a nyugdíjat.

Idén ötszázalékos nyugdíjemelés volt, miután a fogyasztói árak 4,8 százalékos és a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékos növekedésével számoltak - magyarázta az államtitkár.

Mint elmondta, rendelkezés van arról, hogy ha az évközbeni inflációs adatok eltérnek a januárban tervezettől, akkor novemberben visszamenőlegesen korrigálni kell a nyugdíjakat, az eltérő mértéknek megfelelően. Az idén már májusban volt egy 1,1 százalékos korrekció - fűzte hozzá.

Korózs Lajos elmondta: ha csak az inflációt vennék figyelembe, az idő előrehaladtával egyre távolabb kerülnének a nyugdíjak a bérektől. A kormányszóvivői tájékoztatón elhangozott: a kabinet szerdai ülésén jelentést hallgatott meg a nyugdíjak vásárlóértékéről.