Nőtt a szlovák támogatási küszöb

Vágólapra másolva!
Szlovákiában az idén új beruházásösztönzési rendszer lépett életbe, amelynek lényege: a munkanélküliségtől jobban sújtott keleti régiókba érkező beruházók nagyobb állami segítségben részesülnek, mint a mélyen 10 százalék alatti munkanélküliséggel rendelkező nyugati térségekben letelepedők, továbbá a magasabb hozzáadott értéket képviselő cégek szintén nagyobb dotációt kapnak, mint az összeszerelő üzemek - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Ideális esetben a Kassa, Eperjes, Besztercebánya és Zsolna megyébe települők a beruházás költségeinek felét állami forrásból finanszírozhatják. Ebből fakadóan a legfejlettebbnek számító Pozsony megyébe érkezők legfeljebb 10 százalékos állami dotációt várhatnak el.

Az új szabályozás értelmében a jelentősnek számító, állami segítséget igénybe vehető beruházás értékének alsó határa 400 millióról 800 millió koronára (6,4 milliárd forintra) nőtt. Azonban az elmaradott térségekben ez a határ csupán 200 millió korona, az idegenforgalom esetében pedig 500 millió korona. Sőt, a fejlett technológiák esetén már 35 millió koronától lehet kérni az állami támogatást.

Jana Murínová, az állami beruházástámogató ügynökség, a SARIO szóvivője szerint a maximális támogatás folyósítása ritka, 2007-ben csupán három céget érintett. További változást jelent, hogy már hazai társaságok is igényelhetik az állami segítséget. Szlovákia tavaly 2,3 milliárd korona állami segítséget nyújtott, ez az összeg az idén 2 milliárd koronára (16 milliárd forint) csökken - írja a Napi Gazdaság.