Csúcsfogyasztást vár a Mavir

Vágólapra másolva!
A rendszerirányító Mavir várakozásai szerint az idén nyáron megdőlhet az energiafogyasztási csúcs, ám még a csúcsfogyasztás mellett sem kerül veszélybe az energiaellátás - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A magyarországi erőműpark teljes beépített kapacitása mintegy 8800 megawatt, ehhez jön a 800-900 megawatt import. A rendszer biztonságához szükséges kötelező tartalék a napi fogyasztáson felül 1350 megawatt, ezt biztosítani is tudja a Mavir.

Az ország energiafogyasztása a kilencvenes évek elején jelentősen csökkent, majd hosszú idő után az elmúlt években ismét folyamatosan növekedni kezdett, ugyanakkor megváltozott a felhasználás szezonális jellege. A légkondicionáló berendezések elterjedése miatt lassan kiegyenlítődik a téli és nyári csúcsigény, ami az erőművek szokásos nyári karbantartásának alaposabb megszervezését igényli. Tavaly júliusban regisztrálták a legnagyobb nyári fogyasztást, ez 6320 megawatt volt, ami az egyre melegebb időjárás és az új fogyasztó eszközök (klímák) számának növekedése miatt vélhetően az idén meg fog dőlni. Kapás Mihály, a Mavir diszpécserközpontjának vezetője szerint ezt a tendenciát figyelembe véve két-három éven belül akár teljesen kiegyenlítődhet a téli és nyári energiafogyasztás, sőt, ha hosszú ideig tart a kánikulai meleg, akkor meg is fordulhat a trend.

A magyarországi villamosenergia-csúcsfogyasztás tavaly télen dőlt meg, amikor november végén 6602 megawatt teljesítményt regisztrált a rendszerirányító Mavir. Ezt megelőzően közel húsz évvel korábban, 1989-ben mérték az addigi legnagyobb, 6550 megawattos napi fogyasztást - mondta Kapás Mihály.

A Mavir adatai szerint már 2006-ban is decemberben regisztrálták a legnagyobb napi fogyasztást, ami valószínűleg a karácsonyi díszkivilágítás egyre jelentősebb elterjedésének köszönhető; ezt igazolta a tavaly novemberi rekordfogyasztás is, hiszen ekkor kapcsolták be az ünnepi fényeket - olvasható a Napi Gazdaságban.