A náthás USA mindenkit megfertőz

Vágólapra másolva!
Ha az Egyesült Államok tüsszent, a többi fejlett gazdaság is többé-kevésbé elkapja a náthát, ez derül ki a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán megjelent, tavaszi előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzés szerint az Egyesült Államok GDP-növekedése az idén várhatóan háromnegyed százalékpontot veszít a pénzügyi piacok rosszabbodása, a drágább kiskereskedelmi hitelezés miatt, és a veszteség jövőre 0,25-1 százalékpont között lehet. Hasonló méretű lyukat vájnak ezek a fejlemények az euróövezeti GDP is az idén és jövőre, az OECD szerint, és Japán az idén fél százalékpontnyi, jövőre szintén 0,25-1 százalékpont közötti növekedés-elmaradásra számíthat, mármint ahhoz képest, ha nem lett volna "nem elsőrendű válság".

A veszteség fele az euróövezetben és Japánban közvetlenül az ingatlan- és pénzügyi piacról származik, a másik felét a közvetett hatások okozzák, az euró és a jen felértékelődésének formájában.

Kína jobban jár: az idén a GDP-növekedése csak negyed százalékponttal, jövőre legföljebb fél százalékponttal lesz kisebb az egyébként várhatónál, írták az OECD elemzői. Az OECD a tavalyi, 2,2 százalékos gazdasági növekedés után az idén 1,2 százalékos, jövőre 1,1 százalékos GDP-többletet jósol most az Egyesült Államoknak.

Az euróövezetnek a tavalyi 2,6 százalékos növekedés után idénre 1,7 százalékos, jövőre 1,4 százalékos növekedést valószínűsít. Az euróövezetnek áprilisban az Európai Bizottság is 1,7 százalékot jósolt idénre, de 1,5 százalékot jövőre. Japán gazdasági növekedése a tavalyi naptári évi 2,1 százalék után az idén 1,7 százalékos, jövőre 1,5 százalékos lehet, az OECD szerint.

Magyarországon a tavalyi, 1,3 százalékos GDP-többlet után az idén 2 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedés várható a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint. A növekedés várhatóan gyorsul a költségvetési kiigazítás okozta lassulás után, de elmarad a hosszú távú potenciáltól, írták az OECD elemzői.

Az elemzés megállapításai szerint Magyarországon az államháztartási hiány az idén a GDP 4,1 százalékára csökken a tavalyi 5,5 százalékról, az évi átlagos infláció az idén 6,3 százalékra, jövőre 3,7 százalékra mérséklődik. A munkanélküliség az idén 7,7 százalékos, jövőre 7,6 százalékos lesz, az OECD előrejelzése szerint.

Az egész kelet-európai térségről szólva a jelentés leszögezi: a világgazdaság általános lassulása lelohasztja a gazdasági növekedés ütemét Közép-Kelet-Európában, de a térség megmenekülhet a legrosszabbtól.

Szlovákiában is lassul, de azért gyors marad a GDP-növekedés, a tavalyi 10,4 százalékos többlet után idén 7,3 százalékos, jövőre 6,1 százalékos növekedésre lehet számítani az OECD szerint. Csehországban is várhatóan lassul a GDP-növekedési ütem, a tavalyi 6,5 százalékról idén 4,5 százalékra, de jövőre 4,8 százalékra gyorsulhat.

Lengyelországban - Magyarországhoz hasonlóan - szigorú költségvetési politikára van szükség az OECD szerint az infláció féken tartása végett. Lengyelországban idén 5,9 százalékos, jövőre 5,0 százalékos növekedés várható a tavalyi 6,6 százalék után. Lengyelországnak további kamatemelést javasol az OECD.