Megerősítették a szlovák euróbevezetést

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden jóváhagyták Szlovákia csatlakozását az euróövezethez 2009 január 1-jétől.
Vágólapra másolva!

Luxembourgi találkozójukon a miniszterek egyidejűleg felszólították Szlovákiát arra, hogy szigorú költségvetési politikával vegye fel a harcot az inflációval szemben.

A mostani döntést az EU-tagországok állam- és kormányfői még megerősítik június 20-i brüsszeli találkozójukon. A formális jóváhagyásra pedig a csúcsértekezletet követő újabb pénzügyminiszteri találkozón, júliusban kerül sor. Akkor határozzák meg azt is, milyen árfolyamon kötik a koronát az euróhoz a bevezetés előtti időszakban.

A miniszteri egyetértés várható volt, miután az Európai Bizottság a múlt hónapban kedvező jelentést adott ki Szlovákia felkészültségéről. Joaquín Almunia pénzügyi biztos akkor jelentette be, hogy Pozsony teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges szigorú kritériumokat.

"Ahhoz azonban, hogy az euró bevezetése valóban sikeres legyen, Szlovákiának további erőfeszítéseket kell tennie, hogy fenntartsa az alacsony inflációt, ambiciózusabbnak kell lennie a költségvetés konszolidációja tekintetében, és erősítenie kell versenyképességét" - emelte ki Almunia.

"Fel kell gyorsítania a gyakorlati előkészületeket is annak biztosítására, hogy az átállás olyan zökkenőmentes legyen, mint 2008 januárjában Cipruson és Máltán."

Inflációs aggodalmak

A bizottsági bejelentéssel egyidejűleg az Európai Központi Bank "komoly aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy Szlovákia tartósan képes lesz-e teljesíteni az eurózónabeli tagság feltételeit.

A miniszterek most egyetértettek azzal, hogy az inflációra Pozsonynak nagyon oda kell figyelnie, de úgy vélték, ez nem akadálya annak, hogy Szlovákia bevezesse a közös pénzt.

"Örömmel üdvözöljük Szlovákiát az euróövezetben a jövő év elején" - jelentette ki Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az euróövezeti miniszterek tanácsának elnöke. A legfontosabb kritériumok négy, stabilitásorientált gazdasági feltételre vonatkoznak: az államháztartás költségvetési egyenlegére, az árak és az átváltási árfolyam stabilitására, valamint a hosszú távú kamatlábak konvergenciájára. Emellett a pénzügyekre vonatkozó nemzeti jogszabályoknak is összhangban kell lenniük az EU-szerződéssel.

Teljesítették a követelményeket

Szlovákiában az átlagos éves infláció márciusban 2,2 százalék volt, ez jóval az erre a hónapra számított 3,2 százalékos referenciaérték alatt van. Az államháztartási hiány 2007-ben a GDP 2,2 százaléka volt, és a bizottság tavaszi előrejelzése szerint ebben az évben várhatóan a GDP 2 százalékára csökken a 3 százalékos előírással szemben. Az államadósság 2007-ben a GDP 29,4 százaléka volt.

Az átlagos hosszú távú kamatláb Szlovákiában a 2008 februárja előtti egy évben 4,5 százalék volt, amely a 6,5 százalékos referenciaérték alatt van, miként a hosszú távú kamatláb is referenciaérték alatti az EU-hoz való 2004-es csatlakozás óta.

Szlovákia lesz a születésének tizedik évfordulóját idén ünneplő euróövezet 16. tagja Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia mellett.