Leminősítették az RWE-t

Vágólapra másolva!
Visszaminősítette a jelentős magyarországi energiaérdekeltségekkel is bíró német RWE AG közszolgáltató csoportot kedden a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a jelentős beruházási tervek miatt várhatóan gyengülni fog a cég pénzügyi profilja.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének keddi londoni bejelentése szerint az RWE hosszú futamú vállalati adóskockázati besorolása az eddig "A plusz"-ról egy fokozattal "A"-ra romlik; ez még mindig magasan elsőrendű adósosztályzat.

Az S&P egyben levette a vállalatot a negatív kihatású figyelőlistáról, amelyre februárban vette fel a cégcsoport besorolásait; az új osztályzat kilátása stabil.

A rövid futamú, "A-1" szintű besorolást a hitelminősítő megerősítette.

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésben a Standard & Poor's felidézte, hogy az RWE 2008 és 2012 között 33 milliárd euró összértékű beruházásokat tervez, és ehhez adósságráta-emelkedés járul.

Az S&P szerint a nettó adósságnak a kamat- és adófizetés, valamint leírások előtt számolt alapszintű pénzforgalmi egyenleghez (EBITDA) mért többszöröse 2,8-3,4 közötti szorzóra fog emelkedni 2010-ig, a 2007 végén mért 2,1-es nettóadósság/EBITDA szorzóról.

Ennek következményeként a Standard & Poor's várakozása szerint a német cégcsoport "jelenleg robusztus" pénzügyi profilja "markánsan" gyengülni fog.

Az RWE a legnagyobb áramtermelő a német piacon, 33,5 GW kapacitással.

A Nabucco csővezeték-vállalkozásban is részes cégnek Magyarországon érdekeltsége van a Mátrai Erőmű Rt.-ben, az ELMŰ-ben, az ÉMÁSZ-ban, a Fővárosi Gázművekben, a Ddgáz Rt.-ben, a TI-gázban. A magyar árampiacon a szintén német E.ON és az RWE együttes részesedése csaknem 90 százalékos.

Az RWE a múlt hónapban 1,423 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről egyszeri tételek nélkül, 3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 1,382 milliárdnál. Elemzők előzetesen 1,44 milliárd eurót vártak az idei első negyedévről.