Iráni gáz is kerülhet a Nabuccóba

Vágólapra másolva!
A Nabucco-konzorcium számol az iráni gázzal, és az orosz forrásokat sem lehet teljesen kizárni - mondta Bayer Mihály, Magyarország Nabucco-nagykövete kedden Budapesten, az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén - tudósít az MTI az Országgyűlés közleménye alapján.
Vágólapra másolva!

"Az amerikai partnerek és az Európai Unió is úgy gondolják, hogy az iráni gázszállítást ma politikai okok miatt, a jelenlegi Irán körüli helyzetben nem lehet felvetni. (...) Ugyanakkor a Nabucco nemzetközi konzorciumban számítanak arra, hogy előbb-utóbb iráni gáz is lehet a vezetékben, hiszen az egyik legfontosabb forrásunk Irán lehet" - mondta Bayer Mihály, hozzátéve, hogy az orosz gáz felhasználását sem lehet teljesen kizárni.

Amíg - egyelőre - Irán és Oroszország szerepe is vitatott, addig úgy tűnik, hogy megvan a Nabucco első forrása: Azerbajdzsán. Ezt követően pedig Türkmenisztán is rácsatlakozhat a vezetékre - mondta a nagykövet.

Törökország: Nabucco nélkül nincs EU-esély

Törökországgal kapcsolatban Bayer Mihály kiemelte: többen úgy gondolják, hogy a törökök eddig nem voltak elég rugalmasak. Ha nem sikerül megállapodni Törökországgal, akkor alternatív szállítási útvonalat kell találni. Ugyanakkor nehezen valósítható meg, hogy a vezeték úgy menjen át Törökországon, hogy maguk nem kapnak a gázból - hangsúlyozta a nagykövet.

Törökország Nabuccóval kapcsolatos álláspontja kétségtelenül befolyásolja uniós integrációját is. Az országnak érdeke, hogy megtegye az engedményeket, hiszen, ha miattuk hiúsul meg a Nabucco, akkor bizalmatlanság alakulhat ki a többi török vezeték tekintetében is - mondta a nagykövet.

Bayer Mihály szerint a projektben érintett országok között az év végéig kormányközi megállapodás születhet. A tárgyalásokat szeptemberben kezdhetik Hágában.

Ezt megelőzően, néhány héten belül Nabucco-konferenciát tartanak Budapesten az uniós tagállamok képviselőinek részvételével - tette hozzá.

Emellett a következő időszakban több magyar állami vezető - mások mellett a kormányfő is - a közép-ázsiai térségbe látogat majd, ahol a Nabucco-projektről is tárgyalnak - mutatott rá.

Emelkedő nyersanyagárak, növekvő költségek

A Nabucco-nagykövet szerint nem veszélyezteti a projekt 2013-as kezdését az, hogy 7,9 milliárd euróra növekedtek a beruházás várható költségei. A megnövekedett költségeket beépíthetik majd a gáz árába, de ez hosszabb távon oszlik majd el: a projekt költsége 15-20 év alatt térülhet meg, a vezetéket 50-60 évre építik - tette hozzá.

Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy elkerüli Oroszországot, így csökkentené Nyugat-Európa függőségét az orosz gázmonopóliumtól.

A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco csővezeték összesen 3300 km hosszú lesz, a beruházás költsége eredetileg mintegy ötmilliárd euró lett volna, ezt módosították 7,9-re. A vezeték áthalad Magyarországon, és kikerüli Ukrajnát.