Spekuláció lehet a magas olajár oka

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított az elmúlt hónapok olajárrobbanása okainak felderítésére, illetve az esetleges spekulációs hatás felmérésére a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) - írja a Reutersre hivatkozva a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A még decemberben megkezdett vizsgálat arra hivatott fényt deríteni, hogy mekkora szerepet játszhattak az olajár emelkedésében a spekulatív, rövid távú befolyásolását célzó tevékenységek, illetve az olajtartalékok mennyiségére vonatkozó információkkal való visszaélések. A felügyeleti szerv több szálon futó vizsgálata elsősorban arra a kereskedők által előszeretettel alkalmazott - jogszabályba nem ütköző - eljárásra helyezi a hangsúlyt, amelynek során a prompt piacon a napi benchmark-árak beállításakor történő kisebb kötésekkel is nagy profitot lehet realizálni a származékos pozíciókon. További problémát jelent a CFTC szerint, hogy a kőolaj tárolására használt olajtartályok tulajdonosai raktárszintjeik ismeretében az információikkal visszaélve kötnek ügyleteket a határidős piacon.

A CFTC ezért bejelentette, kiterjeszti kereskedelmi felügyeletét az indexkövető befektetési alapok tranzakcióira, valamint az adatmegosztást elősegítő egyezséget kötött a brit Financial Services Authority-val, illetve az ICE Futures Europe-pal a tényleges és határidős kereskedés hatékonyabb nyomon követése érdekében.

Az elemzők és kereskedők azonban úgy vélik, az idén már 40 százalékra rúgó olajár-emelkedésben nagyobb szerepe lehet a nagy nyugdíj- és befektetési alapok növekedésének - írja a Napi Gazdaság.