A Gazprom piaci áron venne földgázt Azerbajdzsántól

Vágólapra másolva!
Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató felajánlotta Ilham Alijev azeri elnöknek, hogy hosszú távú szerződés alapján piaci áron vásárolna gázt Azerbajdzsántól - közölte a Gazprom sajtószolgálata hétfőn.
Vágólapra másolva!

Miller Bakuban kijelentette, hogy Azerbajdzsán a FÁK egyik jelentős szénhidrogén-kitermelőjeként Oroszország objektív partnere, a két országnak közösek az érdekei és összeköti őket a gázszállítási infrastruktúra.

Azerbajdzsán az eddigi ismeretek szerint mintegy 1,5 ezer milliárd köbméter gáztartalékkal rendelkezik, beleértve a Sah-Deniz lelőhelyet, amely a Kaszpi-tengerben a kontinentális talapzat Azerbajdzsánhoz tartozó részén terül el.

Bár körüludvarolja Európa is, amely a tervezett Nabucco gázvezetékhez remél gázt Azerbajdzsántól, de Bakut nem annyira Európa energia-biztonsága érdekli, mint inkább a gázért kapható ár. A 4,6 milliárd dollár költséggel építendő, 3300 kilométeres Nabucco vezeték célja éppen az lenne, hogy évi 30 milliárd köbméternyi gázzal az orosz gáztól való európai függőséget enyhítse.

Azerbajdzsán egészen 2006-ig saját szükségletét sem tudta fedezni, de 2013-ra a tervek szerint már 18-19 milliárd köbméter lesz a gázkitermelése. Tavaly Törökországba ezer köbméterenként 120 dollárért és Grúziába 63 dolláros áron szállított gázt Baku: Grúzia mindösszesen 0,3 milliárd köbmétert vásárolt, idén azonban már félmilliárd köbmétert vesz ezer köbméterenként 180-200 dolláros áron. Az Iránba szállított 0,03 milliárd köbméterért Azerbajdzsán ezer köbméterenként 300 dollár szedett be, de szakértők szerint Európa - amellyel a Gazpromnak versenyre kell kelnie - ennél is kedvezőbb árat fizetne.