Oneworld: 2,2 milliárd dolláros forgalom

Vágólapra másolva!
A oneworld légitársaság-szövetség tagjai, köztük a Malév, tavaly az egymás közötti forgalomban 2,2 milliárd dollár bevételt értek el, 19 százalékkal többet a 2006-osnál. A tagok összesített éves árbevétele meghaladta a 100 milliárd dollárt, jelentette be a légitársasági szövetség hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) Isztanbulban ülésező közgyűlésén John McCulloch a oneworld közös menedzsertársaságának vezető partnere bejelentette, hogy a tagok a kerozin közös beszerzését fontolgatják a költségek csökkentése érdekében.

A világ légiközlekedését jelenleg három szövetség határozza meg: a oneworld mellett a SkyTeam és a Star Alliance. Az elmúlt három évben a oneworld tagjainak összesített adózott eredménye elérte a 8,8 milliárd dollárt. A SkyTeam-tagok 6,9 milliárd, a Star Alliance-tagok 10,1 milliárd amerikai dollár veszteséget könyveltek el.

A oneworldöt 1999-ben alapították, azóta tavaly volt a legnagyobb bővítés. A Malév mellett a Japan Airlines, a Royal Jordanian és a kínai Dragonair teljes jogú tagként, a LAN Argentina és a LAN Ecuador leányvállalatként csatlakozott a szövetséghez.

A tag-légitársaságok között átszálló utasok száma egy év alatt 6 százalékkal 8 millióra nőtt tavaly, és a jegyárbevételek mintegy kétharmada az üzleti osztályon utazóktól származott. A repülésen kívüli járulékos bevételek tavaly 10 százalékos éves növekedéssel elérték a 725 millió dollárt.