Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke 51,6 volt, ami 1,1 ponttal alacsonyabb az áprilisi értéknél - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
Vágólapra másolva!

A BMI májusi értéke az előző hónaphoz képest kisebb ütemű növekedést jelez, de továbbra is, akárcsak az év első négy hónapjában a feldolgozóipar növekedését mutatja. Az MLBKT tájékoztatása szerint a májusi index nagyobb, mint az egy évvel korábbi, viszont ebben az évtizedben még így is a második legalacsonyabb májusi érték.

A májusi részindexek közül kisebb növekedést jelez az új megrendelések indexe, amelynek értéke 53,4 volt májusban, 0,4 ponttal kisebb az áprilisinál. A beszerzés mennyisége is kisebb bővülést mutatott májusban, értéke 56,8 volt, 1,2 ponttal kisebb az áprilisinál, de a májusi index jóval meghaladja az előző év azonos időszakának az 51,3-as értékét.

A termelési mennyiség indexe májusban 50,6 volt, ami kisebb növekedésre utal, 2,2 ponttal alatta maradt az áprilisi mutatónak. A beszerzési árak májusi indexe 69,4 volt, ami nagyobb ütemű drágulást mutat az előző hónaphoz képest, amikor is ez az érték 66,9 volt.

A feldolgozóipari szállítási átfutási idő indexe májusban 50 pontot tett ki, ami az áprilishoz viszonyítva 0,2 ponttal alacsonyabb. A kiszállítások alakulása kedvezőbb volt, mint az előző három év azonos időszakának 49-es átlaga, és jobb az előző három év január-májusi periódusának 49,8-as átlagánál is.

Az MLBKT adatai szerint gyorsult a vásárolt készletek növekedési üteme is áprilishoz képest. A vásárolt készletek májusi index 56,6 értéket mutatott, ugyanez a mutató áprilisban 54,5 volt.

A külpiaci mutatók alapján mérséklődött a növekedés üteme az exportnál és kissé az importnál is. Az exportindex 52,1 volt májusban, ami 5,2 pontos visszaesés áprilishoz képest. Az importindex 54,8 pontos értéke, 0,1 pontos csökkenés áprilishoz viszonyítva.

A foglalkoztatási index májusi 49,3 értéke 2,1 pontos esést mutat egy hónap alatt, ami a korábbi időszak növekedése után csökkenést jelez.