Japán befektetéseket szorgalmaz Gyurcsány

Vágólapra másolva!
A Magyarország és Japán közötti kapcsolat szorosabbra fűzését, a további gazdasági kapcsolatok lehetőségét emelte ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Mitarai Fudzsio, a japán üzleti szövetség elnöke hétfői találkozójukon Budapesten.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint a magyarországi befektetésekkel nem csak a magyar piacot, de az egész Európai Uniót el lehet érni. Úgy vélte, hogy Japán és Magyarország között nemcsak puszta gazdasági együttműködés, de azon túlmutató, "lelki" kapcsolat is kialakult.

Mitarai Fudzsio elmondta: céljuk, hogy olyan megállapodásokat kössenek az unióval és tagállamaival, amelyek megkönnyítik a további befektetések lehetőségét. Magyarországon megfelelő állapotban van a befektetési környezet - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy Magyarország az elmúlt 2-2,5 év során hosszú távú stabilitást, növekvő gazdasági pályát és aktív gazdaságdiplomáciai, külpolitikai kapcsolatokat igyekezett megteremteni. Mint mondta, az ország a gép-, jármű-, és gumiiparban, a biotechnológiában, az informatikában, valamint a turizmusban látja jövőjét, és nem olcsóságával kíván versenyképes lenni, hanem magas szakértelmével.

"A térség talán legjobb közlekedési infrastruktúráját, és talán legversenyképesebb felsőoktatását ajánlja a befektetők figyelmébe. Azon dolgozunk, hogy adórendszerünket hozzáigazítsuk az új kihívásokhoz, elsősorban az adórendszer egyszerűsítése, a beruházások, a munkahelyteremtés terheinek csökkentése, az eljárások egyszerűbbé tétele az, ami a szándékaink között szerepel" - mondta a miniszterelnök.

A makrogazdasági adatokat ismertetve elmondta: egyre jobb növekedési mutatók látnak napvilágot, az ország gazdasága gyorsuló pályán van, az idei 2,5 százalékos GDP-bővülés után jövőre 3 százalékot meghaladó növekedéssel számolnak. Kiemelte, hogy csökken az infláció és mérséklődik a költségvetés hiánya, szemben az uniós trenddel.

A kormányfő szerint mindez azért valósulhatott meg, mert 2006-2007-ben elvégezték a szükséges kiigazítást. "Ez egy erős alap, amelyre építkezni lehet" - mondta, hozzátéve: az építkezés arról szól, hogy hogyan lehet kedvezőbbé tenni a gazdasági feltételeket.

A kormányfő beszámolt arról, hogy a korábbi kifogások alapján néhány egyszerűsítést már elvégeztek. Példaként említette a külföldön megszerzett jogosítványok elismerését, a külföldiek alkalmazásával kapcsolatos feltételrendszer egyszerűsítését. Most azon dolgoznak, hogy véglegesítsék a két ország között a szociális megállapodást annak érdekében, hogy az itt dolgozó japán munkavállalók ellátása ugyanolyan zökkenőmentesen történhessen, mint az uniós állampolgároké.

A japán üzleti szövetség elnöke elmondta: új üzleti kapcsolatot szeretnének kiépíteni, és ehhez kéri a magyar döntéshozók támogatását. Hozzátette, hogy tavaly már elindult annak az EU és Japán között létrejövő, a befektetések könnyítését célzó megállapodás előkészítése.