A pénzmosás bahamai receptje

Vágólapra másolva!
Kaliforniában, Laguna Beach városkában lakik (talán) Igor Olenicoff, a nem túlzottan kaliforniai nevű milliárdos, aki most töredelmesen bevallotta, hogy rossz tanácsadókra hallgatott, és nem szándékosan mosta a pénzét off-shore bankokban. Cégének azért közben sikerült 11 ezer ingatlant összegyűjtenie az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Olenicoff komoly büntetést kapott nemrégiben: 3500 dollárt kell fizetnie, és 120 óra közmunkára is kötelezte a bíróság. Igaz, előtte megígérte, hogy 52 millió dollárt maga fizet be az államkasszába elmaradt adók, kamatok és büntetőkamatok címén. Két év szabadságvesztést is kapott egyébként, de ezt nem kell letöltenie, mert próbaidőre bocsátották a most záruló perben, amelyet az Egyesült Államok indított ellene.

Laguna Beach egyébként nem elmaradott hely: az egy főre eső jövedelem itt évi hatvanezer dollárhoz közelít a Wikipedia szerint, vagyis a dollár zuhanása ellenére is kilenc-tízmillió forint körüli az átlagkereset. Olenicoff sem volt elmaradott: az ingatlancápa 236. a Forbes magazin listáján, amely a leggazdagabb amerikaiakat összesíti. Vagyonát a Bloomberg és a Forbes 1,6-1,7 milliárd dollárra becsüli. Igaqz, a Forbes "üres zsebű" milliárdosként jellemzi őt, hiszen ritkán vallott be adóköteles jövedelmet.

Olenicoff családja 1942-ben menekült el a Szovjetunióból, és ezután Iránban járt iskolába a kis Igor. Később az USA-ba került, ahová 800 dollárral és négy bőrönddel érkezett. Mind a négy bőröndjét rögtön ellopták a legenda szerint, de azért több neves egyetem elvégzése, és némi tanácsadói munka után meg tudta alapítani saját cégét. Az orosz emigráns vállalata, az 1973-ban alapított Olen Properties Corp. jelenleg 11 ezer ingatlannal rendelkezik az Egyesült Államokban, főleg Kaliforniában, Nevadában (Las Vegasban) és Floridában.

Szegény Igor

Miközben cége egyre csak hízott, szegény Igor alig keresett valamit. 1992 és 1997 között például mindössze 15 ezer dollárt, ami - mint láttuk - egy Laguna Beach-i lakos átlagkeresetének a negyedét teszi ki.

Bár megjegyezhetjük: Olenicoff azt állította az IRS-nek, az amerikai szövetségi adóhivatalnak, hogy Floridában lakik, nem is a kaliforniai elit kisvárosban. (Floridában ugyanis legalább állami szinten nem kell adót fizetni, csak a szövetségi hatóságok nyomozgatnak az itt élők után.) Az Egyesült Államok kontra Igor Olenicoff perben - ez Kaliforniában zajlott - most került nyilvánosságra az ingatlanvállalkozó bírósági tanúvallomása, aki a periratok szerint elismerte, hogy 16 évvel ezelőtt kezdett off-shore bankoknak pénzt átutalni.

Beismerése összefügg egy másik, floridai eljárással is, amelyben érintett a svájci székhelyű óriásbank, a UBS egyik korábbi privát bankára. (Privát bankár: a leggazdagabb ügyfelekkel foglalkozó, általában befektetési tanácsokat adó munkatárs a pénzintézeteknél.)

Hol él Olenicoff?

Bár Olenicoff tagadja, hogy Kaliforniában élne, cége - amelyet ő alapított, és amelynek ő a vezérigazgatója - mégiscsak ide van bejegyezve. Az Olen Properties székhelye Newport Beach, és a bírósági per szerint a társaság, illetve Olenicoff megtévesztette az adóhatóságot egy off-shore számlával kapcsolatban, amelyet a Barclays Bank vezetett a Bahama-szigeteken.

Mindemellett volt számlája a Salomon Smith Barney-nál (ez a Citigroup csoporthoz tartozik ma) Londonban, a UBS-szel pedig Svájcban tartott kapcsolatot. Mostanában hasonló ügyek kapcsán sokat hallani Liechtensteinről is, itt a Neue Bank ügyfele volt Olenicoff.

A milliárdos most elismerte, hogy nem vallotta be 2002-ben off-shore befektetéseit és pénzeszközeit, amikor adót igényelt vissza. Sőt az is kiderült a Bloomberg hírügynökség szerint, hogy Olenicoff kifejezetten hazudott tengerentúli befektetéseiről, amelyeket 1998 és 2004 között folytatott.

"Nagyon sajnálom"

A 16 évvel ezelőtt megkezdett pénzátutalásokat állítólag bankárok és könyvelők tanácsára hajtotta végre, akik arról győzködték őt, hogy feltétlenül folytassa ez a gyakorlatot.

"Hogy lerövidítsek egy hosszú történetet: ez egy rossz tanács volt, én pedig nem gondoltam bele" - közölte az ingatlancápa Cormac Carney bíróval egy április 14-ei perirat tanúsága szerint. "Nagyon sajnálom, soha nem szándékoztam megtéveszteni a szövetségi kormányzatot" - vallotta töredelmesen Olenicoff, mielőtt két év próbaidőre ítélték volna. .

A UBS óriásbank korábbi munkatársa, az amerikai Bradley Birkenfeld és Mario Staggl, egy liechtensteini lakos egy másik per vádlottjai Floridában. Ellenük az volt a vád, hogy segítettek Olenicoffnak abban, hogy 200 millió dollár után ne kelljen adót fizetnie.

Birkenfeld és Staggl svájci és liechtensteini számlák nyitására buzdították a szerencsétlen amerikai milliárdost, az USA szövetségi ügyészeinek feltételezése szerint. Birkenfeld egyébként már elismerte bűnösségét, Staggl - aki a New Haven Trust Company Ltd. alapítója Liechtensteinben - viszont szökésben van.

Különböző vállalatok

A Staggl-Birkenfeld-Olenicoff eset a Bloomberg szerint fényt vet azokra az ügyletekre, hogy miként utaztatják gazdag amerikaiak a pénzüket a világ körül, ezáltal elkerülve az adófizetést. A zürichi központú UBS máris bejelentette, hogy együttműködik az amerikai hatóságokkal a felderítésben. Mindez azért is fontos, mert a UBS a világ pénzügyi piacán az első számú pénzkezelő a gazdagok számára - írja szintén a Bloomberg.

Olenicoff a periratok szerint elismerte, hogy a pénzeket különböző vállalatok nevében utaztatta a bankszámlákon: Sovereign Bancorp Ltd., National Depository Corp., Guardian Guarantee Co. és Swiss Finance Corp. Egy kanadai bankszámlára, a Bank of Montrealhoz 1992-ben például 61 millió dollárt küldött, 1998-ban 40 millió dollárt a Salomon Smith Barney-tól a Barclays-hoz utalt, 2001-ben ugyanezen az útvonalon 118 millió dollár mozgott. Ugyanebben az évben, tehát 2001-ben viszont a Barclaystól 89 millió dollárt juttatott el a UBS-hez.

Birkenfeld és Staggl ezekben az ügyletekben segítették az ingatlancápát, így például nyittattak vele egy számlát Liechtensteinben is. Abban is tanácsokat adtak neki, hogy miként írassa egy gibraltári holdingcégre a 147 láb (körülbelül 50 méter) hosszú jachtját.