Drasztikusan drágulhat a tej

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerek áremelkedési hulláma a tejet is elérte. Az elmúlt egy évben mintegy húsz százalékkal nőtt a zacskós, a dobozos és a dobozos tartós tej, valamint a túró feldolgozói ára, és ennél valamivel nagyobb mértékben, a zacskós tejnél például 30 százalékkal, a fogyasztói ár - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Eközben a hazai fogyasztás csökken, jelenleg az évi fogyasztás fejenként 150-160 literre tehető, ami elmarad az európai átlagtól. A kereslet egy részét importárukkal elégítik ki a kereskedők. Ez azonban lehetetlen helyzetbe hozza a hazai termelőket, mivel ekkora áringadozásokat ilyen költségszint- és takarmányár-növekedés mellett lehetetlen kigazdálkodni. Az sem segíti a hazai termelők helyzetét, hogy az általuk előállított tej egyre nagyobb mértékben nyers tejként és nem feldolgozott áruként hagyja el az országot. Ahogyan az sem, hogy az unió idén kétszázalékos tejkvótaemelést hagyott jóvá, ami a nyugat-európai termelés felfutásához vezethet, miközben a magyar termelők még a számunkra a csatlakozáskor engedélyezett kvótát sem használják ki.

Igaz, éppen most Európa-szerte az alacsony felvásárlási árak ellen tiltakoznak a gazdák. A német farmerek egy része egyszerűen leállította a nyersanyagszállításokat, így rövidesen tejhiány alakulhat ki az országban - eddig 30 ezren csatlakoztak az akcióhoz. Azt szeretnék, hogy a feldolgozóipar a jelenlegi 25-35 eurócent helyett 43-at fizessen a tej literjéért. A németekkel szolidaritást vállaló gazdák máshol is demonstrálni kezdtek, a szállítás már a német blokád második napján 60 százalékkal esett Svájcban és Hollandiában is, ahol szintén rengetegen tartják vissza termelésüket. Ausztriában pedig országszerte 43 ezren csatlakoztak. Az akciót szervező német érdekképviselet, a BDM szerint Belgiumból, Luxemburgból és Franciaország bizonyos részeiről is kaptak támogatásra vonatkozó ígéretet, a legfrissebb fejlemények szerint már a román termelők is fontolgatják a csatlakozást - értesült a Napi Gazdaság.