A tárolás költségét is tartalmazza a gázár

Vágólapra másolva!
A július 1-jén életbe lépő köbméterenkénti 11,1 forintos lakossági végfogyasztói gázáremelésből mintegy nyolc forintot tesz ki az energia árának növekedése, egy forintot a szállítás, a szolgáltatás és a tárolás elismert költsége, a többi pedig általános forgalmi adó - mondta a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője hétfőn a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.
Vágólapra másolva!

Szöllősi László emlékeztetett arra, hogy júliustól 123,2 forintot kell fizetniük egy köbméter gázért a fogyasztóknak.

Az energiahivatal a földgáz árváltozását negyedévente veheti figyelembe, de a gázipari cégek költségeinek változását évente csak egyszer, július elsejétől érvényesítheti - közölte.

Az ATV vasárnapi Pont 7 című műsorában Budai Bernadett kormányszóvivő a műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy a bejelentettnél nagyobb mértékű gázár lenne indokolt, elmondta: a politika figyelembe vette a lakosság tehertűrő képességét.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium pénteken jelentette be, hogy a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkednek 2008. július 1-jén, a közüzemi végfelhasználói átlagár 7,7 százalékkal nő. A változást elsősorban a nemzetközi piacon folyamatosan emelkedő kőolajárak indokolták.

A július 1-jei emelés egy átlagos (1 660 köbméter éves fogyasztású), az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta mintegy 1 540 forintos többletkiadást jelent.