Vágólapra másolva!
Még lehet jelentkezni a lakóépületekre kiírt energiatakarékossági pályázatokra. Aki támogatást is igénybe akar venni lakása takarékosabbá tételéhez, az az idén öt lehetőségből választhat - olvasható a Népszabadságban. A hagyományos technológiával épült házakra az idén a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium által felügyelt NEP-program 1,6-1,8 milliárd forintot szán.
Vágólapra másolva!

2006-ban a NEP-pályázat első hetében 9 ezren jelentkeztek, így akkor a befogadást azonnal le is kellett zárni. Tavaly jelentősen csökkent a felújítási költségekhez nyújtott állami támogatás aránya, ezért a rendelkezésre álló 2,5 milliárd forintból csupán mintegy egymilliárd forintot sikerült lekötni. A pályázatokat kezelő Energia Központ Kht. 2008-ra ismét jelentősen módosította a feltételeket: több esetben növelte a támogatási arányt, bővítette a pályázati lehetőségeket. A teljes keret tartalékokkal együtt 1,8 milliárd forint, a már beérkezett kérvények körülbelül 700 millió forint igényt testesítenek meg.

A NEP keretében idén az érdeklődők ötfajta programra jelentkezhetnek. A NEP-2008-1-es jelű nyílászárók cseréjét, illetve utólagos hőszigetelését támogatja. A felújítási költségek 15 százalékát, de legfeljebb 264 ezer forintot az állam állja. Ehhez az állami Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) legfeljebb 1,76 millió forint, közel hétszázalékos kamatozású hitel vehető fel.

A NEP-2008-2-es program keretében a fűtési rendszer felújítására kaphatunk lakásonként legfeljebb 400 ezer forintos támogatást, itt a támogatási arányt 15-ről 20 százalékra emelték. Ugyanígy 20 százalékra, illetve 400 ezer forintra emelték a NEP-2008-3-as, utólagos hőszigetelésre kiírt pályázat felvehető állami támogatásának felső határát. A NEP-2008-4 egy új elem: aki az 1-3. célok közül kettőt egyszerre valósít meg, legfeljebb 720 ezer forintot - illetve a költségek 18 százalékát - kaphatja vissza. A jelentkezők harmadrészét a megújuló energiafelhasználást ösztönző, NEP-2008-5 jelű pályázat érdekli. Idén a megnyerhető összeg a korábbiak többszörösét kitevő maximum egymillió forint, illetve 25 százalék.

A kiutalt összegek általában nem érik el a lehetséges felső határt, és a hitelből is csak nagyjából az állami támogatásnak megfelelő mértékben igényelnek. Cégek, gyárak nem érdeklődhetnek a pályázatokon: ők az uniós támogatási lehetőségek közül választhatnak - írja a Népszabadság.