Gazdasági társasággá alakulhat az OEP

Vágólapra másolva!
Ismét napirendre kerülhet az a szocialista elképzelés, miszerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) állami tulajdonú zrt. formájában működjön - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Vojnik Mária szakállamtitkár leszögezte: csak ötpárti egyeztetést követően terjesztik be az új koncepciót a parlamentnek. Az egészségbiztosító gazdálkodási és szolgáltatásvásárlói szerepének erősítése az MSZP 2006-os választási programjában is szerepelt - emlékeztetett rá az egészségügyi szakállamtitkár.

Vojnik Mária elmondta: volt olyan javaslat, miszerint az OEP száz százalékban állami tulajdonú, zártkörű részvénytársaságként lássa el a feladatát. Ez a működési forma ugyanis a biztosítónak nagyobb szabadságot, ugyanakkor nagyobb felelősséget is adna. A pénztártörvény visszavonása miatt keletkező rést kitöltő, most formálódó kormányzati koncepcióban azonban egyelőre még nem nevesítették ezt az elképzelést.

A gazdasági társaság megalapítását célzó javaslat ugyanis a jelenlegi politikai helyzetben igencsak kockázatos lehet - ismerte el Vojnik Mária. A minisztériumban a szakmai szervezetekkel egyeztetnek, majd ezt követően vitatják meg az anyagot a parlamenti pártok képviselőivel.

Az OEP-nél korábban úgy nyilatkoztak, hogy készen állnak a versenyre, minden feltétel adott ahhoz, hogy az üzleti biztosítókkal megméressék magukat - olvasható a Napi Gazdaságban.