EU: nem csökkentenék az üzemanyagadókat

Vágólapra másolva!
Nem fogják megváltoztatni álláspontjukat az Európai Unió pénzügyminiszterei arról, hogy nem csökkentik az üzemanyagok adóját - vélte szerdán Brüsszelben Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse Nicolas Sarkozy elnök áfacsökkentési felvetésére reagálva.
Vágólapra másolva!

A francia államfő egy előző napi nyilatkozatban azt vetette fel, hogy a benzin áfatartalmának csökkentésével lehetne ellensúlyozni a magas üzemanyagárakat.

Újságíróknak nyilatkozva Almunia emlékeztetett, hogy az uniós pénzügyminiszterek 2005-ben már állást foglaltak arról, hogy az infláció tovagyűrűzésének fékezése érdekében - és elkerülendő, hogy rossz üzentet küldjenek az olajtermelőknek - nem csökkentik az üzemanyagok adóját. Hozzátette, hogy meglátása szerint a miniszterek kitartanak e pozíció mellett.

Azt ugyanakkor Almunia elismerte, hogy a magas olajárak aggodalmat keltenek Brüsszelben, és súlyos következményekkel járhatnak az inflációra rövid távon.

Elvetette egy korábbi nyilatkozatban a Sarkozy-javaslatot Kovács László adóügyi biztos is. Ő is emlékeztetett, hogy egy régebbi jelentős olajár-emelkedés idején az Európai Bizottság már leszögezte: nem lenne célszerű, ha az Európai Unió tagállamainak költségvetése vállalná át az áremelkedés hatását. Az adócsökkentés eredménye az lehetne, hogy miközben a tagállamok költségvetése adóbevételtől esne el, az olajtermelő országok profitja tovább nőne - emelte ki a magyar biztos.

Mint mondta, az áfa mérséklésével külön probléma, hogy az üzemanyagok nem szerepelnek azon termékek listáján, amelyeknél az uniós áfatörvény lehetővé teszi a csökkentett áfakulcs alkalmazását. A Sarkozy-javaslat elfogadásával módosítani kellene ezt a jogszabályt, ahhoz viszont szükség lenne mind a 27 tagállam egyetértésére.

Ismerve néhány tagállam merev ellenállását a csökkentett kulcs bármiféle kiterjesztésével szemben, nem tartom valószínűnek, hogy ebben egyhangú döntés születhet - vélte Kovács.

Mint mondta, járható útnak tartja viszont a jövedéki adó mérséklését, bár itt is van két korlát. Ennek csökkentésével ugyanis a tagállamok nem mehetnek a kötelező minimálszint alá, és a jövedéki adó a csökkentés után sem lehet kevesebb, mint a 2002-es adószint, ennek befagyasztásában ugyanis a 27 tagállam megállapodott.

Kovács László elmondta azt is: a brüsszeli bizottság nem ellenezné azt, hogy a magasabb olajárak miatti nagyobb áfabevételből a tagállamok kompenzálják például a szociálisan rászoruló rétegeket.

Azt a magyar biztos fontosnak tartja, hogy az uniós tagállamok összehangoltan fellépve gyakoroljanak nyomást az olajtermelő országokra a kitermelés fokozása érdekében, illetve a nagy olajtársaságokra, hogy gyakoroljanak önmérsékletet az áremeléseknél.