A német javulás csak átmeneti volt

Vágólapra másolva!
A német szövetségi tartományokból eddig beérkezett, előzetes májusi inflációs adatok arra vallanak, hogy az infláció áprilisi csökkenése csak átmeneti volt Németországban, és a drágulás ismét gyorsul, mondták elemzők szerdán.
Vágólapra másolva!

A német szövetségi statisztikai hivatal szerdán később adja közre országos előzetes becslését a májusi inflációra, az EU statisztikai hivatala pénteken közli előzetes becslését az euróövezet májusi inflációjára.

Az elemzők számításai szerint a német adatokból arra lehet következtetni, hogy az euróövezetben a tizenkét havi infláció májusban visszagyorsult 3,5 százalékra az áprilisi 3,3 százalékról. Márciusban 3,6 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben, új rekord a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta; a tizenkét havi ütem tavaly szeptember óta van az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája számára irányadó, legföljebb 2 százalék fölött.

A múlt héten megjelent, legújabb euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók még meglehetősen semlegesek voltak az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája számára: részben jobbak a vártnál, és folytatódó, habár lassuló gazdasági növekedést jeleztek, jóllehet a lassulás csak a váratlanul erősre sikerült első negyedévhez képest értendő.

Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékkal volt nagyobb az összesített GDP, mint a tavalyi utolsó negyedévben, és 2,2 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben, az EU statisztikai hivatalának előzetes becslése szerint. Németország gazdasági növekedése, éves összehasonlításban, 2,6 százalékra ugrott a tavalyi utolsó negyedévi 1,8 százalékról.

Franciaország teljesítménye 2,2 százalékos éves növekedéssel szinten maradt a tavalyi utolsó negyedhez képest. Az euróövezetben a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékos volt a negyedéves, és szintén 2,2 százalékos az éves GDP-növekedés. Erről az oldalról tehát az EKB továbbra sem érzi kamatcsökkentés szükségét, miközben az infláció oldalán a növekvő aggodalom átbillentheti a bank hangulatát a kamatemelés felé.

Az EKB igazgatótanácsának német tagja, Axel Weber maga is azt mondta a napokban, hogy nincs lehetőség kamatcsökkentésre, viszont a banknak "nyitva kell tartania az emelés eshetőségét".