Enyhültek a rövid lejáratú kamatfeltételek

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti bankközi kamat (euribor) egy hétre szerdán egészségesen csökkent, tovább közelítve az Európai Központi Bank (EKB) irányadó, 4 százalékos alapkamatához.
Vágólapra másolva!

A nem fedezett, egyhetes lejáratú kölcsönökre az átlagos kamat szerdán 4,184 százalékra csökkent az EU bankszövetségének (FBE) szerdai ármegállapításában a keddi 4,192 százalékról, jelezve, hogy rövidebb lejáratokra a bankok mind könnyebben jutnak finanszírozáshoz.

Hosszabb távon maradt a bizalmatlan légkör

Nem úgy a hosszabb határidőkre, ahol még érezni aggodalmakat az Egyesült Államokból kiindult "nem elsőrendű válság" következményei miatt. Háromhónapos lejáratra a nem fedezett bankközi hitelek átlagos kamata a szerdai ármegállapításban 4,858 százalékra emelkedett a keddi 4,856 százalékról. Előzőleg három napig némi enyhülés volt tapasztalható itt is, de a szerdai emelkedés figyelmeztetés arra, hogy a bankok között az egymás iránti bizalom még nem állt helyre.

Az EKB 50 milliárd eurót hirdetett meg a kereskedelmi bankoknak három hónapra. A szerdán zárult refinanszírozási aukción az elért átlagos kamat 4,68 százalék volt, a legalacsonyabb, még elfogadott kamat 4,50 százalék. A legutóbbi, május 2-án zárult aukción az átlag 4,75 százalék, a legalacsonyabb, még elfogadott kamat 4,67 százalék volt. A csökkenés azt jelzi, hogy a kereskedelmi bankok nem számítanak kamatemelésre az EKB-tól a belátható jövőben. A piaci elemzők viszont a szerdán kialakultnál magasabb kamatokat jósoltak a mostani aukcióra.

Kedden az EKB irányadó, egyhetes refinanszírozási aukcióján a súlyozott kamatátlag 4,22 százalékra, a legalacsonyabb, még elfogadott ajánlat 4,15 százalékra csökkent az egy héttel korábbi 4,26 százalékról, illetve 4,18 százalékról.