Tovább betegeskedik az USA gazdasága

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság még jövőre is gyengélkedni fog, a munkanélküliség tovább emelkedik, de az ingatlanpiaci lanyhulás és a hitelpiaci zavarok nehezén már idén túljut az ország - állapította meg üzleti elemzők véleményét összegző friss jelentésében a washingtoni NABE alapítvány.
Vágólapra másolva!

Míg az ingatlan- és a hitelpiaci gondok az év végére befejeződhetnek, el fog telni egy bizonyos idő, amíg a fénysugarak áthatolnak a gazdaságot beárnyékoló felhőkön - olvasható az 52 vezető elemző jóslatát tükröző, hétfőn ismertetett dokumentumban.

Az elemzők szerint amennyiben az amerikai gazdaság recesszióba jut, ez az állapot valószínűleg rövid lesz és nem mélyreható. A megkérdezett szakemberek 56 százaléka vélekedik úgy, hogy már elkezdődött a recesszió vagy elkerülhetetlenül be fog következni. A borúlátók aránya februárban még csak 45 százalék volt.

A becslések szerint a tavaly még éves szinten 2,2 százalékkal növekvő gazdaság bővülési üteme idén 1,4 százalékra lelassul. Három hónapja még 1,8 százalékos növekedést jósoltak. Jövőre a mostani kilátások szerint már 2,3 százalékos növekedés várható, de ez is alacsonyabb a korábbi becslésnél.

A munkanélküliségi rátát, amely tavaly 4,6 százalék volt, idén 5,3 százalékosra várják az elemzők, jövőre pedig még magasabbra, 5,6 százalékra. Bizakodnak ugyanakkor abban, hogy az ingatlanpiac, legalábbis a házeladásokat illetően idén túljut a mélyponton. Arról viszont megoszlanak az előrejelzések, hogy ez a mélypont a második, a harmadik, esetleg az utolsó negyedévben következik be. Azt várják, hogy a házárak ennek ellenére még jövőre is esni fognak. A hitelpiac terén a NABE összegzése szerint a második félévtől várható javulás.