Indul az új agrárreformvita

Vágólapra másolva!
A piaci mechanizmusok erősítése mellett a termelés növelése is nagy hangsúlyt kap az uniós agrárreformok következő körében, amelynek tervét ma ismerteti Strasbourgban az illetékes biztos, Mariann Fischer Boel - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A korábbi reformokkal a túltermelés megszüntetése érdekében mérsékelték a termelési mennyiséghez kötött szubvenciókat, most a látványos piaci áremelkedés és keresletbővülés miatt a korlátok lebontása került napirendre. A területpihentetési kötelezettség végleges eltörlésével például négy-öt millió hektárral bővülhet a művelt földterület nagysága.

Az agrárreform hazai fogadtatása ugyanakkor vegyes. Kiss Judit, a Világgazdasági Kutatóintézet munkatársa szerint a mezőgazdasági termények árrobbanása a tervezettnél jóval radikálisabb támogatáscsökkenésre adna lehetőséget, mivel a gazdálkodók az áremelkedés nyomán profitábilissá válhatnak. A szakértő jó iránynak nevezte viszont a vidékfejlesztési támogatások részarányának növelését, mert az új források gerjesztette beruházások munkahelyeket teremthetnek vidéken is.

Óvatosabban nyilatkozott a Világgazdaságnak Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgató-helyettese. Szerinte a nagyobb gazdálkodási biztonság érdekében - az áremelkedések ellenére is - átgondolandó, érdemes-e csökkenteni a támogatásokat.