EB: Egyszerűsödik a kkv-k támogatása

Vágólapra másolva!
Egyszerűsített lehetőségeket kínál a jövőben az Európai Bizottság a kis- és középvállalkozások számára a kezességvállalások formájában nyújtott állami támogatások igénybe vételére.
Vágólapra másolva!

Keddi strasbourgi ülését követően kiadott közleményében az EU "kormánya" emlékeztet arra, hogy a kezességvállalások anélkül növelhetik különösen a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott magánkölcsönöket, hogy azonnali állami hozzájárulást kellene igényelni, mivel a garanciafizetésre csupán mulasztás esetén van szükség.

A kezességvállalások a kis- és középvállalkozások számára különösen fontosak, hiszen sok esetben e vállalkozások részvénytőkéje alacsony, és nem rendelkeznek stabil forrásokkal sem - húzza alá a bizottság.

Az új szabályok értelmében a minősítési osztályokon alapuló, előre meghatározott mentesülési díjak a piaccal összeegyeztethetőnek - így támogatásmentesnek - tekinthetők. Egyben referenciául szolgálhatnak a támogatási egyenérték kiszámításához alacsonyabb díjak esetén. Emellett évi 3,8 százalékos díj alkalmazandó minősítés hiányában is, például induló vállalkozások esetében.

A rendszerek tekintetében a döntés szerint egységes díj alkalmazható, amennyiben a kezességvállalással biztosított összeg nem éri el vállalkozásonként a 2,5 millió eurót. Ez kockázat-megosztási hatást fejt ki a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott alacsony összegű kezességvállalásokra - véli az uniós testület.