Bízunk az EU-s pályázatokban

Vágólapra másolva!
A vállalkozók a nehéz gazdasági helyzet ellenére is bizalommal tekintenek az európai uniós forrásokra - közölte a K and H Bank kedden a bank kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexének részét képező, EU-pályázatokhoz kötődő részmutató alapján.
Vágólapra másolva!

A 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló, országos reprezentatív felmérés szerint az EU forrásokkal kapcsolatos részindex a tavalyi évben 6 és 13 százalékpont között mozogva mindvégig pozitív értéket mutatott. A kedvező hozzáállás 2008 első negyedévében sem romlott, a vállalkozások mintegy 50 százaléka látta úgy, hogy reálisan kaphat közösségi támogatást.

A bank szerint az EU-pályázatokhoz kötődő részindex különösen kiemelkedő eredmény annak fényében, hogy az összesített K and H kkv bizalmi index erősen negatív tartományban, -42 és -53 pontos szélső értékek között mozgott 2007-ben.

A felmérés szerint 2007 elején még meghatározó volt az előző év negatív tendenciája, ekkor még csak 6 százalékpont volt azoknak az aránya, akik reálisnak tartották az európai uniós támogatásokhoz való hozzájutást. A második negyedévben a pályázati lehetőségek kibővülésével, a benyújtott pályázatok számának emelkedésével az uniós források elérhetősége pozitívabb megítélést kapott. Az uniós pályázatokkal foglalkozó részindex 2007 második negyedévében 6-ról 18 pontra mozdult el.

A felmérés szerint tavaly egész évben 50 százalék körüli volt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek reálisnak tartották, hogy uniós támogatásokhoz jussanak.

Ugyanakkor - a bank szerint - érdekes az az egész évre jellemző adat, hogy a vállalkozások közül többen tartották reálisnak a pályázati pénzhez való hozzájutást, mint ahányan a számukra releváns pályázati lehetőségekkel egyáltalán találkoztak. Ennek az lehetett az oka, hogy a vállalkozók könnyen elérhető uniós forrásokról hallanak, aztán alaposabb utánajárást követően nem mindenki talál a profiljának vagy projektjének megfelelő pályázatot. A felmérés szerint a vállalatvezetők harmada tud csak számára releváns EU-s pályázatról.

Pesszimista ipari szektor, optimista mezőgazdaság

A vállalatvezetők 41 százaléka továbbra is nehézkesnek tartja az EU-s pályázatok révén elnyerhető forrásokhoz való hozzájutást. Ez a pesszimista hozzáállás kifejezetten az ipari vállalatok tekintetében volt igaz, míg ezen a téren a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások a legbizakodóbbak, hiszen az év vége felé 87 százalékuk tartotta reálisnak a pályázati sikert.

A benyújtott pályázatok átlagos száma nem csökken a kkv-k körében, aminek nyilvánvalóan az az oka, hogy a vállalkozásoknak nagy szükségük van pályázati források bevonására.

A K and H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 harmadik negyedéve óta negyedévi rendszerességgel méri fel a kis- és középvállalatok gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait.