Trinecké Zelezárny: új profitrekord

Vágólapra másolva!
Rekord nagyságú 3,6 milliárd koronára növelte adózott eredményét tavaly a Trinecké Zelezárny, amely Csehország második legnagyobb acélipari vállalata. A csoport adózott eredménye 2007-ben egymilliárd koronával volt nagyobb, mint 2006-ban - olvasható a Trinecké Zelezárny hétfői közleményében.
Vágólapra másolva!

- A nyereség ilyen nagymértékű növekedése mögött alapvetően az acéliparban megmutatkozó konjunktúrát és a cégfejlesztés eredményeit kell látni - jelentette ki Dusana Chreneková, az acélművek szóvivője. A vállalat bevételei tavaly 12 százalékkal 35,6 milliárd koronára emelkedtek.

A Trinecké Zelezárny 1997 óta összesen több mint 12 milliárd koronát ruházott be a korszerűsítésbe és a fejlesztésbe. A második legnagyobb cseh vasmű - az első a szintén az észak-morvaországi régióban működő Mittal Steel - immár 11 éve minden évben nyereséges.

A Trinecké Zelezárny tavaly 2,07 millió tonna nyersvasat gyártott, ami éves mértékben 41 ezer tonnás növekedés.

"1990 óta ez a második eset, hogy meghaladtuk a kétmillió tonnás határt" - jegyezte meg Chreneková.

Tavaly a cég ugyanakkor 2,563 millió tonna nyersacélt gyártott, ami 47 ezer tonnás növekedés 2006-hoz viszonyítva.

A Trinecké Zelezárny többségi tulajdonosa a Moravia Steel vállalat, amelyben viszont Tomás Chrenek milliárdosnak van többségi részvénycsomagja. Chrenek tulajdonában van a Moravia Energo energetikai cég is, s hatalmas beruházásokat indított az egészségügyben is. Az általa ellenőrzött Agel hálózat ma Közép-Európa legnagyobb magánkézben lévő egészségügyi hálózata, amelybe kórházak, háziorvosi rendelők, laboratóriumok és patikák tartoznak. A hálózat az év elején egy egészségbiztosító létrehozására is engedélyt kapott a szakminisztériumtól.