Narnia miatt aggódik a Walt Disney

Vágólapra másolva!
A Wachowski testvérek Speed Racer - Totál turbó című, alig két hete debütált akciófilmjének totál bukása után a hét végén ismét csalódást okozott egy hollywoodi szuperprodukció: a Narnia-sorozat második része mélyen az elvárások alatt teljesített az észak-amerikai jegypénztáraknál.
Vágólapra másolva!

A Narnia krónikái - Caspien herceg című Walt Disney produkció 56,6 millió dolláros (9 milliárd forint) bevétele kicsit lelombozta a nyári moziszezon felfutásában bizakodókat, hiszen az elemzők legalább 80 milliót (12,7 milliárd forint) vártak a népszerű C. S. Lewis-mese folytatásának premierjétől. A fantasy még a folytatásoknál szokásos bevételi többletet sem teljesítette: három évvel ezelőtt a Narnia krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című első epizód 65,6 milliós (10,4 milliárd forint) kasszával zárta a nyitó hétvégét.

A Disney szakemberei azért nem tűnnek bánkódni: egyrészt a következő hosszú hétvégében bíznak - a háborús hősök emléknapja (május 30.) miatti pihenő általában gyümölcsözőnek bizonyul a filmszínházakban -, másrészt arra számítanak, hogy a nyári iskolai szünidőben még bőven behozhatják a kiesett nyereséget.

A Disney Narnia fölötti optimizmusát azért kissé beárnyékolja, hogy már itt van a nyakukon a Universal nehezen várt negyedik Indiana Jones-kalandja, amely május 22-én vágtat be a mozikba.

A Warner Bros. 160 millióból (25,4 milliárd forint) készített autóversenyzős kalandja - Mátrix-rendezők ide, Mátrix-rendezők oda -, azonban egyelőre szorultabb helyzetben van, a Totál turbó az eltelt két hét alatt mindössze alig 30 millió dollárt (4,8 milliárd forint) lapátolt össze a jegypénztáraknál.

Pedig a nyári filmidény, amelytől az álomgyár ipara éves bevételei 40 százalékát reméli, bíztatóan kezdődött az újonnan alapított Marvel filmstúdió bemutatkozó képregényfilmjével, A Vasemberrel. A szuperhős eddig 222,5 millió dollárt (35,3 milliárd forint) gombolt le a mozibajárókról. A hét végi boxofficelistán egyébként a második helyen szerepelt a Narnia mögött 31,2 milliós jegybevétellel.