Energiapiac: elmarad a liberalizáció

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság korábbi javaslatát módosítva új koncepcióval állt elő az energiapiac liberalizációja ügyében. E javaslat szerint az áram- és gáztermelő vállalatoknak nem kell megválniuk elosztóhálózatuktól - írja a Napi Gazdaság hétfői száma.
Vágólapra másolva!

A korábbi előterjesztés kötelezővé tette volna a vertikális szétválasztást, ami az új szereplők alacsonyabb belépési költségeit jelentette volna, azonban a terv a német és a francia kormány által vezetett 8 országból álló blokkoló kisebbség ellenkezébe belebukott.

Jelen javaslat lényege, hogy az áram- és gázszolgáltatók külön céget hoznak létre a hálózatok működtetésére és karbantartására. Ez a vállalat függetlenül működik az anyacégtől, de létrehozható egy közös felügyelő testület, ami stratégiai kérdésekben ellenőrzést gyakorol (tehát érvényesíti az anyacég álláspontját). Az említett testület olyan kérdésekben kap szerepet, mint a szolgáltatók éves üzleti terve, a részvények után fizetendő osztalék, vagy a cég eladósodásának foka (azaz a lényeges pénzügyi döntések). A felügyeleti testületben a munkavállalók és a tulajdonosok arányáról még nem született megállapodás.

A kompromisszumos javaslat zöld utat kaphat, ám a miniszterek június 6-i találkozóján még további finomításra szorul. Az EB lehető leghamarabb szeretné bevezetni az új rendszert és öt év múlva már értékelné és korrigálná az így kialakított rendszert.