Túljegyezték a kisvállalatok a pályázatokat

Vágólapra másolva!
Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) forrásaiért eddig mintegy ötszáz cég jelentkezett, közel kétszeresen túljegyezve a kiosztható támogatásokat - írja a Népszabadság. Idén jóval kevesebb nagyvállalat pályázott, mint korábban. Az exportáló cégek gyakrabban pályáznak, mint a csak hazai piacra termelő vállalatok.
Vágólapra másolva!

A hátrányos helyzetű kistérségekben működő kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő és komplex technikai fejlesztését elősegítő beruházásokra 455 cég nyújtott be igénylést, akik a meghirdetett 22 milliárdos keretet 15 milliárddal túljegyezték. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tájékoztatása szerint az év végéig folyamatosan benyújtható, kisebb összegű fejlesztési kiírásokra további 400 pályázat érkezett, csaknem 3,3 milliárd forint igénnyel.

Megnőtt az egy vállalkozás által átlagosan megpályázott összeg: a normatív támogatást nyújtó pályázaton például 4,6-ról tízmillió forintra, a közepes méretű cégek számára is elérhető kiírás esetében pedig 22-24 millióról 58-68 millió forintra.

Jóval kevesebb igény érkezett nagyvállalati programokra, ezekre ugyanis az idei évtől már csak a hátrányos helyzetű kistérségekben működő vállalatok pályázhatnak- olvasható a Népszabadságban.