Kicsivel nőtt az RWE profitja

Vágólapra másolva!
A legnagyobb német áramtermelő, az RWE energiavállalat csütörtökön 1,423 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről egyszeri tételek nélkül, 3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 1,382 milliárdnál. Az elemzők 1,44 milliárd eurót vártak az első negyedévről.
Vágólapra másolva!

Az eredmény növekedését a németországi hálózatszabályozás és a széndioxid-kibocsátással kapcsolatos, növekvő költségek lassították. Ez utóbbi költség 351 millió euró volt, majdnem hatszor több, mint egy évvel korábban. Az áramkereskedelem hozama megfelelt a tavalyi utolsó negyedévinek, jóval gyengébb a tavalyi első háromnegyed évi átlagnál.

Egyszeri tételekkel együtt 48,5 százalékkal 809 millió euróra csökkent az adózott eredmény 1,571 milliárdhoz képest, a csoporthoz tartozó, eladásra szánt, de áprilisban a tőzsdén rosszul indult American Water vízművek arculatérték-leírása miatt.

Az üzemi eredmény 9,5 százalékkal 2,499 milliárd euróra apadt 2,761 milliárdhoz képest. A bevétel 3,1 százalékkal 13,395 milliárd euróra gyarapodott 12,995 milliárdhoz képest. A bevétel Németországban 4,8 százalékkal 8,262 milliárd euróra emelkedett, külföldön 0,4 százalékkal 5,133 milliárd euróra nőtt.

A csoport 86,2 milliárd kilowattóra áramot adott el, 2,1 százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedévben, és 122,5 milliárd kilowattórának megfelelő földgázt, 1,3 százalékkal többet az egy évvel azelőttinél. Egész évre a tavalyinál valamivel kevesebb adózott eredményt várnak a cégnél.

Az RWE új földgázpiacokra akar szert tenni Közép-Európában annak révén, hogy részt vesz a Nabucco csővezeték-vállalkozásban. A csővezeték a Kaszpi-tenger térségéből szállít majd földgázt Európába. Az RWE legkésőbb 2018-ig 5 milliárd köbméterre növelné a csővezetéken beszerzett földgázmennyiséget, ez mintegy 13 százalékkal haladja meg a most rendelkezésére álló mennyiséget.

Az RWE egyike annak a hat cégnek, amely a Nabucco vezetéket építtető konzorciumot, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-t alkotja. A többiek, 2004 óta, az osztrák OMV, a magyar MOL, a román Transgaz, a Bulgargaz és a török Botas. A német cég kevesebb mint 10 millió eurót fizetett a konzorciumhoz való csatlakozásáért, amelyről február 5-én írták alá a megállapodást Bécsben. A jelenleg hozzávetőleg ötmilliárd euróra becsült beruházás munkálatait jövőre kezdenék el, és a vezetéket 2012-ben helyeznék üzembe.