Tízszeres nyereség a HeidelbergCementnél

Vágólapra másolva!
A német HeidelbergCement, Németországban a legnagyobb, Európában a második számú, a világon a harmadik számú cementgyár csütörtökön 1,264 milliárd eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, több mint tízszer többet a tavalyi első negyedévi 109 milliónál.
Vágólapra másolva!

Az eredményt egy részleg eladásából származott egyszeri tőkenyereség lódította meg, egy nagy tavalyi részesedésvásárlás - a brit Hanson Plc - költségének elszámolása miatt viszont az adó előtti eredmény 15 millió euróra esett az egy évvel korábbi 114 millióhoz képest.

A szakmai tevékenység alakulását az üzemi eredmény jellemzi: az 190 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 142 millióhoz képest. A beszámolóban lelkesen dicsérték az ázsiai és a kelet-európai építőipari piacot - kivéve a lengyel és a magyar piacot -, szemben a gyenge észak-amerikai piaccal.

A forgalom majdnem megkétszereződött, 3,062 milliárd euróra a tavalyi első negyedévi 1,783 milliárdhoz képest. Ezt is segítette a brit Hanson Plc tavalyi megvétele. A HeindelbergCement ötven országban termel.

Korábban a francia Lafarge és a svájci Holcim építőanyaggyártó is vártnál erősebb első negyedévi eredményekről adott számot, hasonlóan a felzárkózó piaci építőipari fellendülésnek köszönhetően.

Tavaly a HeidelbergCement 2,022 milliárd eurós adózott eredményt ért el, több mint kétszer többet a 2006-os 951 milliónál. 2006-ban is több mint megkétszereződött az adózott eredmény. A bevétel 10,862 milliárd euróra gyarapodott 7,997 milliárdról.

A sikerért a tavaly még folytatódó világgazdasági fellendülést, az építőiparnak kedvező időjárást, a további terjeszkedést, a termelékenység javulását és az adóteher csökkenését dicsérték.

A HeidelbergCement tavaly augusztusban 8 milliárd fontért megvette a brit Hanson PLC építőanyaggyártót. Ezzel világszinten a legnagyobb lett építőipari adalékok (kő, kavics, homok), második számú a beton és harmadik a cement termelésében.

Ugyanakkor, szintén tavaly augusztusban, eladták egy részlegüket - a maxit Groupot - a francia Saint Gobain építőanyaggyártónak, 2,125 milliárd eurórért, 1,279 milliárd eurós tőkenyereséggel. Az ügyletet idén márciusban zárták.

A tavalyi első negyedévben a HeidelbergCement még kelet felé terjeszkedett tovább, részesedéseket vásárolva a grúz Saqcementi és az indiai Mysore Cements cégekből. Először szerepelt tavaly a csoportmérlegben a CaucasusCement Holding B.V., 's-Hertogenbosch 75 százaléka, amelyet 95,4 millió euróért vásároltak meg korábban. E holland vállalatnak öt cementgyára van Grúziában. Két svéd cementgyárat viszont eladott a HeidelbergCement.

A csoport előzőleg, 2006-ban egyebek közt Oroszországban - a tulai Gurovo Beton és a volszki cementgyár többségének megszerzésével -, Kínában - az északkelet-kínai Liaoning Gongyuan Cement 80 százalékának megvételével -, továbbá Indiában, Grúziában, Belgiumban, Hollandiában és Szlovákiában terjeszkedett tovább felvásárlásokkal, illetve új telephelyeket nyitott Magyarországon, Romániában, Csehországban, Boszniában, Dániában és Norvégiában.

Magyarországon a Duna-Dráva Cement Kft. - a váci és a beremendi cementmű - van a HeidelbergCement és a Schwenk Zement fele-fele arányú tulajdonában. Mintegy 5 milliárd forintos fejlesztést valósít meg a Duna-Dráva Cement Kft. tavaly óta a beremendi cementművében a kapacitás növelése és a költségek csökkentése végett. A Duna-Dráva Cement leányvállalata a TBG Hungaria betonkeverő és a Dunai Kavicsüzemek is.