ÚTP: sok szabálymódosítás kell

Vágólapra másolva!
Várhatóan legalább 100 milliárd forint körüli értékű cégek kerülnek be az Új Tulajdonosi Programba (ÚTP), az autópálya kezelő esetében ehhez több szabályozás módosítására is szükség van.
Vágólapra másolva!

Veres János pénzügyminiszter szerdán jelentette be, hogy a programba elsőként az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és egy állami ingatlanokat tartalmazó holding kerül.

Ahhoz, hogy az ÁAK a programban szerepelhessen egyebek között rendelkezni kell az Országgyűlés által elfogadott, hosszú távú szerződéssel az autópályák üzemeltetéséről és fenntartásáról, az autópálya szakaszok vagyonkezeléséről.

További kívánalom, hogy a társaság dönthessen a felújításokról, fejlesztésekről, illetve, hogy saját beruházásban építhessen autópályát. Alkalmassá kell tenni a társaságot a nyilvános részvénykibocsátásra és tőzsdei bevezetésre.

Az ingatlan holdingba tartozó cégekről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönt, a konkrét elképzeléseket azonban még korainak tartották ismertetni. A társaság már megkezdte az állami ingatlanok vagyonkataszterének összeállítását, amivel várhatóan ez év végére végez.

A BÉT-en várhatóan csak a "B" kategóriába kerülhetnek a cégek, mivel az "A" kategóriás cégeknek legalább három évre visszamenőleg auditált, a nemzetközi számviteli szabványoknak megfelelően készített beszámolóval kell rendelkezniük. Ezzel sem az ÁAK, sem a tervezett ingatlan holding nem rendelkezik.