Kitart a szoros költségvetés mellett az MSZP

Vágólapra másolva!
Csak olyan adóváltoztatásokat lehet megvalósítani 2009-ben, amelyek nem veszélyeztetik a konvergenciaprogramot és a költségvetés javuló egyensúlyi helyzetét - jelentette ki Kékesi Tibor, az MSZP költségvetési munkacsoportjának helyettes vezetője.
Vágólapra másolva!

A kormány által elfogadott konvergencia-jelentést itthon és Brüsszelben is hitelesnek tekintik, ami azt mutatja, hogy Magyarország teljesíti a konvergenciaprogram legfontosabb elemeit - mondta Kékesi Tibor. Az MSZP képviselője a tavalyi, 5,5 százalékra csökkent GDP arányos államháztartási hiányt jelölte meg a legfontosabb adatnak, hozzátéve: egy évvel korábban a hiány mértéke még 9,2 százalék volt.

A költségvetési fegyelem javult 2007-ben, bevált a korábbinál nagyobb tartalékképzés - fogalmazott a képviselő. Kifejtette: a költségvetési folyamatok során az egészségügyben sikerült megvalósítani a kapacitás-szabályozást és eredményesen működik a gyógyszergazdaságossági törvény, ami hozzájárult ahhoz, hogy az egészségügyi tb-kassza többlettel zárt.

Kékesi Tibor ugyanakkor kitért arra, hogy a költségvetési kiigazítás lassította a gazdasági növekedést, ami tavaly a tervezett 2,2 százalék helyett 1,3 százalékkal nőtt és - tette hozzá - a 7,9 százalékos éves infláció is magasabb a prognosztizáltnál. Szerinte ugyanakkor a magyar gazdaság visszatért az exportvezérelt pályára, a külkereskedelmi mérleg jelentősen javult és a folyó fizetési mérleg is csökkent, 2007-ben a hiány GDP 5,5 százaléka volt.

Mint elhangzott, a konvergenciaprogram és az idei költségvetés az államháztartási egyensúly további javulását vetíti előre, hiszen a GDP arányos hiány 4 százalékra csökken 2008-ban, miközben a költségvetés a bevételek 48,8 százalékát központosítja, némileg kevesebbet, mint tavaly.

Az inflációt illetően a szocialista képviselő a kockázatokra hívta fel a figyelmet: az üzemanyagok és az élelmiszerárak világméretű emelkedése Magyarországon is hat. Ennek ellenére - folytatta Kékesi Tibor - a tavalyi 7,9 százalékos infláció idén várhatóan 5,9 százalékra csökken, és jövőre az ütem 3,6 százalékra módosulhat.

Csak olyan adóváltoztatásokat lehet megvalósítani 2009-ben, amelyek nem veszélyeztetik a konvergenciaprogramot és a költségvetés javuló egyensúlyi helyzetét - mondta Kékesi Tibor. Újságírói kérdésre közölte: az adóváltoztatásokra fordítható, korábban 200-250 milliárd forintban megjelölt összeg felét elviheti a kamatfizetésre szánt tételek, pontosabban az állampapír-hozamok emelkedése elviheti. Kockázati tényezőnek jelölte meg a MÁV gazdálkodását, illetve adósságrendezését is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szervezeti formájának megváltoztatására vonatkozó kérdésre a képviselő azt felelte, még nem alakult ki a javaslat, elképzelhető a gazdasági társasági forma, illetve a költségvetési intézményként való működés is.