A Munich Re is megérezte a válságot

Vágólapra másolva!
A világ második számú viszontbiztosítója, a német Munich Re (Münchener Rück) csütörtökön 785 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 19,4 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 974 milliónál. A visszaesést nagyobb katasztrófa-kártérítés és a nemzetközi tőkepiacról csökkenő tőkenyereség okozta.
Vágólapra másolva!

A csoportnál továbbra is 3-3,4 milliárd euró között várják az egész évi adózott eredményt, a tavalyi 3,85 milliárd után.

Az üzemi eredmény 12,3 százalékkal 1,2 milliárd euróra csökkent 1,3 milliárdhoz képest, ez megfelelt az elemzői várakozásoknak. Ezt részint tavalyi ingatlaneladások akkori egyszeri hasznával, részint a tőkepiaci befektetésekből származó nettó jövedelem 46,6 százalékkal kisebb, 1,69 milliárd eurós összegével magyarázták, a nemzetközi részvénypiacok idei lejtmenete miatt. Az elemzők 2,44 milliárd euróra számítottak most.

A bruttó díjbevétel 1,8 százalékkal 9,84 milliárd euróra csökkent, elmaradva az elemzők előzetes, 10,05 milliárdos jóslatától, de változatlan valutaárfolyamokon 1,9 százalékkal nőtt volna. Az idén a Munich Re a tavalyinál kissé nagyobb, 37,5-38,5 milliárd eurós bruttó díjbevételt remél.

Az első negyedévben a költségek és a térítések aránya a bevételhez képest (combined ratio) a viszontbiztosításban romlott, 103,8 százalékra a tavalyi első negyedévi 101,8 százalékról. Nagy katasztrófákra 578 millió eurót kellett kifizetni az első negyedévben, 7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az elsődleges biztosításban az arány jelentősen javult, 89,0 százalékra az egy évvel korábbi 102,1 százalékhoz képest.

Az amerikai jelzálogpiac kockázatainak kitett befektetésekben 5 millió eurós, további értékleírás vált szükségessé a tavalyi utolsó negyedévi, közel 10 millió eurós és a tavalyi harmadik negyedévi, 150 milliós leírások és kapcsolódó költségek után.

A jó eredmények alapján a Munich Re folytatja befektetőbarát akcióját: 2010-ig további 3 milliárd euróért vásárol vissza saját részvényt, miután az utóbbi tizennégy hónapban is visszavásárolt már 3 milliárd euróért saját részvényt, közölték még januárban.

Más pénzügyi szolgáltatóknál jobban vészelte át a "nem elsőrendű válsággal" nehezített tavalyi évet a Munich Re: sorrendben negyedik éve ért el rekorderedményt. A biztosító szerint a szigorú kockázatkezelés hozta meg ezt az eredményt.

Adózott eredménye 3,85 milliárd euró lett a 2006-os 3,43 milliárd euró után, 11,4 százalékos növekedéssel. Tavaly a díjbevételek - mindenekelőtt az árfolyamhatások miatt - 37,3 milliárd euróra csökkentek, az árfolyamhatásoktól megtisztítva 2 százalékkal nőttek. Az üzemi eredmény 7 százalékkal, 5,1 milliárd euróra csökkent tavaly.

A teljes befektetési portfolióban a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökhöz kapcsolódó eszközök értéke az év végén 340 millió euró volt a szeptember végi 370 millió helyett, vagyis a teljes befektetési portfolióban mindössze 0,2 százalékot képviselt.