Moody's, S&P: egyre több a rossz adós

Vágólapra másolva!
Még alacsony, de már ütemesen emelkedik a magas hozamú kockázati sávba sorolt adósok körében a nem teljesítővé válók aránya, áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott havi előrejelzésében, amely szerint egy éven belül a nem fizetők aránya a tavalyi mélypont több mint hatszorosára is nőhet. A Standard and Poor's hitelminősítő negatív kilátás jelentett be a befektetési banki szektor egészére a rekord veszteségek miatt.  
Vágólapra másolva!

A Moody's szerdán ismertetett adatai szerint a spekulatív adóskockázati kategóriájú adósságkibocsátók között globálisan 1,7 százalék volt a múlt hónapban a törlesztéseikkel leállók aránya a márciusi 1,5 százalék után.

A nem teljesítési szint máris csaknem a kétszerese a tavaly novemberben mért 0,9 százalékos mélypontnak.

A Moody's listáján besorolással szereplő vállalati kibocsátók közül az idén eddig 22 vált nem teljesítő adóssá; a tavalyi azonos időszakban öt ilyen cég volt a hitelminősítő által osztályzattal ellátott vállalati adósok között.

A Moody's előrejelzési modellje a szerdai elemzés szerint arra mutat, hogy az idei év végére a magas hozamú besorolási kategóriában lévő globális adósi körben 5,0 százalékra, a mostantól számított 12 hónapos időtávlatban 6,1 százalékra emelkedik a nem teljesítők aránya.

A 2008 végére várt 5,0 százalékos arányon belül az amerikai spekulatív osztályzatú adóscsoportban 5,7, Európában 3,1 százalék lesz a hátralékossá válók aránya, áll a Moody's szerdai londoni elemzésében.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard and Poor's szintén szerdán Londonban kiadott elemzésében bejelentette, hogy a befektetési bankokra és értékforgalmazókra érvényes kilátása rendszerszinten negatív, a szektor kockázatai és hatalmas veszteségei miatt.

S&P: gyenge első negyedév

Az S and P szerint a negatív kilátás tükrözi azt a kockázatot, hogy a szektor leírások előtt számolt alapszintű bevételei a jelenleg várt 20-30 százaléknál is nagyobb mértékben zuhanhatnak az idén, emellett a folytatódó globális kockázat-átárazás miatt a piaci értékelések továbbra is ingatagok.

Az elemzés szerint 2008 első negyede "ismét nagyon gyenge volt" a nagybankok értékforgalmazói és befektetési banki üzletágai számára. A tíz legnagyobb csoport vállalati banki és értékforgalmazói részlegeinek összesített, adó előtti vesztesége 42,3 milliárd dollár volt a 2007 utolsó negyedéről jelentett 55,7 milliárd dolláros rekord mínusz után.

A március 31-ével zárult 12 hónapban - amelyben pedig benne van a még erős tavalyi második negyedév is - az ágazat "elképesztő összegű", 81,6 milliárd dolláros összesített adó előtti veszteséget termelt, áll a Standard and Poor's szerdai londoni elemzésében