Adóváltozások miatt nőtt a Henkel

Vágólapra másolva!
A német Henkel KGaA háztartásvegyipari vállalat szerdán 219 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről kisebbségi részesedések nélkül, 6,8 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 205 milliónál. Az elemzők átlagosan csak 213 milliót vártak most. A többlet főként adóváltozásokból származott, mert a negyedév növekedési üteme egyébként jócskán elmaradt a tavalyi első negyedévitől.
Vágólapra másolva!

Az üzemi eredmény 0,9 százalékkal 320 millió euróra csökkent 323 millióhoz képest, a valutaárfolyamok változásának leszámításával 2,5 százalékkal nőtt. A forgalom 2,3 százalékkal 3,162 milliárd euróra fogyatkozott 3,237 milliárdhoz képest. Az árfolyamváltozások és a csoportösszetétel változásának leszámításával a szerves növekedés 3,3 százalékos volt, a 3-4 százalékos egész évi vállalati célsávon belül.

A külföldi értékesítés - leszámítva az Egyesült Államokat - továbbra is jól ellensúlyozta a Németországban igen gyenge fogyasztói keresletet. Európában 0,1 százalékkal nőtt az értékesítés, 2,119 milliárd euróra. Észak-Amerikában 14,2 százalékkal csökkent, Latin-Amerikában 3,1 százalékkal nőtt, Ázsiában 3,8 százalékkal gyarapodott az értékesítés.

Jól szerepel a magyar leányvállalat

A magyar Henkel nettó árbevétele tavaly 79,8 milliárd forint volt, 10 százalékkal több a 2006-osnál. Tavaly volt húsz éve, hogy a német Henkel megjelent Magyarországon a társág első Henkel vállalataként. A német vegyipari konszern magyar üzemeiben gyártott termékeket 33 országban - 31 közép-kelet-európai országban, valamint az Egyesült Államokban és Japánban - értékesítik. A Henkel Magyarország Kft. tavaly 1,4 milliárd forintot fordított beruházásra, ennek jelentős részét körösladányi üzemére költötte, ahol termelésfejlesztő és infrastrukturális befektetései voltak. A cég alkalmazottainak létszáma az év végén 671 volt.

Magyarországon a cég három üzemében állít elő vegyipari termékeket, Körösladányban folyékony mosó- és tisztítószereket, Vácott ragasztóanyagokat, Barcson építési kemikáliákat gyárt.

A Henkel Magyarország a bécsi központú Henkel Central Eastern Europe (HCEE) regionális vállalatcsoport százszázalékos leányvállalata. A közép-kelet-európai cég árbevétele tavaly 2,214 milliárd euró volt, 17,7 százalékkal több, mint 2006-ban. A HCEE-nek 31 országban vannak leányvállalatai.