Akadályokba is ütközik az SCD a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Az SCD Holding, valamint a Quinlan Private Csoport magyar-ír befektetőpáros által tervezett, összesen 450 millió euró értékű balatoni beruházás sorozatból az idén ősszel négy projekt indulhat, amelyek közül a siófoki és a balatonszemesi előkészítése jól halad, a badacsonyi és a balatonalmádi fejlesztés kezdésének időpontja azonban még bizonytalan.
Vágólapra másolva!

A fejlesztők szándékai szerint Balatonalmádiban 50-60 egységet tartalmazó apartman ház, Badacsonyban 4-5 csillagos Bor- és Gasztronómiai Hotel, Balatonszemesen Beauty Hotel, Siófokon pedig az Aranypart Kemping és Üdülőpark fejlesztésének első üteme kezdődhet a nyári szezonzárást követően.

A beruházások többségénél a megvalósulás egyik alapfeltétele, hogy az érintett települések módosítsák a helyi építési szabályzataikban szereplő beépítési korlátokat a módosult Balaton törvény szerint megengedett mértékben.

Pillanatnyilag a siófoki kempingfejlesztés előkészítése áll a legjobban. Az előzetes beépítési terveket márciusban jóváhagyta a helyi önkormányzat, amely alapján folyamatban van az építési engedély megszerzése, és a kivitelezési tervek készítése. A végleges, elfogadott tervek várhatóan júniusban válnak nyilvánossá.

A Balatonszemesi hotelberuházásról szóló projekt esetében végéhez közelednek a tárgyalások egy lengyel hotellánccal, amely a jövőben üzemeltetné a létesítményt. Áprilisban az önkormányzat képviselőtestülete elfogadta a helyi építési szabályzat szükségessé vált módosítását, ezzel elhárult a beruházás megkezdésének legfőbb akadálya.

A badacsonyi fejlesztés kezdési időpontját az befolyásolja, hogy mikor zárulnak le a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a beruházás környékén elrendelt részleges régészeti feltárások, továbbá milyen eredménnyel jár a műemléki környezeti vizsgálat. Balatonalmádiban a befektetők azt kérték az önkormányzattól, hogy járuljon hozzá a Kristóf Motel területének átminősítéséhez kemping övezeti besorolásról üdülőházas övezetté. A testület a korábbi támogatása ellenére a végső döntést májusra halasztotta. A leendő létesítmény 70-80 százalékának turisztikai célú üzemeltetésére a Balatontourist bevonásával garanciát vállalnának a beruházók.